Elpusztított madárotthonok

Elpusztított madárotthonok

A marosvásárhelyi városháza a költési időszakban vágatott ki varjúfészkeket tartó ágakat, így törvényt sértett, és lehetséges, hogy a védett madaraknak nemcsak az otthonát, hanem a tojásait is elpusztította.

varjufeszek_img_7867_or_b

A „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület feljelentette a környezetőrségnél és az országos szakhivatalnál is a városházát, amely többnyire a lakók kérésére hivatkozva metszette meg a fákat, amelyeken varjak fészkeltek.

A Milvus szakembere, Marton Attila elmondta, a 2011/4-es törvény értelmében a költési periódusban a varjak fészkeinek eltávolítása törvénytelen, és becslése szerint húsz-harminc „madárotthont” pusztítottak el a metszésekkel. „Mivel költési időszakban semmisítették meg a fészkeket, tojások is lehettek bennük, vagy pedig a tojónak már nem volt hova leraknia, tehát mindenképp pusztításról beszélhetünk. A varjak pedig rövidesen visszaépítik fészküket a városban, így a kérdés továbbra sem megoldott” – mondta a szakember.

Hozzátette, az is gond, hogy az elhagyott varjúfészkekbe erdei fülesbaglyok és vörös vércsék költöttek, olyan fajok, melyek táplálkozási szokásaik révén ingyen és környezetbarát módon szabadítanak meg a városban élő rágcsálóktól. Ha a varjúfészkeket eltüntették, őket is kiűzték élőhelyükről. A Milvus szakembere arra is kitért, hogy javasolták egy közös munkacsoport felállítását, amely minden esetben megoldásokat javasol. Fontos lenne, hogy a városszéli varjúkolóniákat térképezzék fel, tiltsák be háborgatásukat, hisz ha nyugton hagyják őket, nem költöznek be a városba.

Marton Attila szerint ki kell jelölni a város közelében megfelelő, potenciális költőhelyeket és nyárfasorokat ültetni, így a varjak hosszú távon ezeket választják a város helyett. Mint mondta, a városháza semmibe vette javaslataikat. A szakember szerint az sem mellékes, hogy a város határában található illegális szeméttelep igazi csemegét jelent a varjak számára, így nem csoda, hogy a közelében szeretnének maradni.

A Milvus feljelentése nyomán a szakhatóság pénzbírságot róhat ki a marosvásárhelyi városházára, amelynek sajtószóvivője, Cosmina Paşcan elmondta, egyelőre nincs tudomása semmiféle feljelentésről. „Tudom, hogy városszerte fákat metszettek meg, de nem hiszem, hogy pont azokat az ágakat vágták le, amelyeken fészkek voltak. Ha hivatalos értesítést kapunk róla, kivizsgáljuk, hogy pontosan mi történt” – nyilatkozta a szóvivő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »