Előzetesbe kerülhet Adrian Gurzău

Előzetesbe kerülhet Adrian Gurzău

Előzetes letartóztatásba helyezheti az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Adrian Gurzău népi mozgalom párti (PMP) képviselőt, miután a képviselőház kedden 124-114 arányban jóváhagyta a DNA erre vonatkozó kérését.

Adrian_Gurzau_bAdrian Gurzău

Előzőleg kis különbséggel elutasította a honatya őrizetbe vételét, ez azonban az előzetes letartóztatásba helyezést nem befolyásolja. Az őrizetbe vételt a 266 voksát leadó honatya közül 136 támogatta, 130 pedig elutasította, ám a kérés jóváhagyásához minősített többség, 139 szavazat kellett volna.

A korrupcióellenes ügyészek a Carpatica Asig biztosítótársasághoz köthető visszaélésekben való érintettséggel gyanúsítják a kolozsvári politikust. A DNA szerint Gurzău tavaly megállapodott Angela Toncescuval, a Carpatica Asig igazgatótanácsának tagjával, hogy a képviselő tulajdonában levő cég olyan szerződést köt a biztosítóval, amely értelmében legalább öt éven keresztül ügyfélkapcsolati, értékesítési és marketingszolgáltatásokat nyújt a számára. A szerződés értéke 270 000 euró volt.

Gurzău cserébe latba vetette befolyását a Pénzügyi Felügyeletnél ASF), hogy megsürgesse Toncescu kinevezésének jóváhagyását a biztosító igazgatótanácsának élére, illetve hogy ne vonják felelőssségre a korábbi tevékenysége során tapasztalt rendellenességek miatt. Egyben a képviselőház visszaéléseket vizsgáló szakbizottságában elérte, hogy meghosszabbítsák a nehéz anyagi helyzetbe került biztosító talpra állására kiszabott határidőt, bár az illetékes szakhatóság csődeljárást javasolt. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »