Először sikerült teljes DNS-dekódolást végezni az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Kate Rubins egy aprócska műszerrel végezte az első teljes DNS-szekvenálást Föld körüli pályán.

A szekvenálást – a DNS építőköveit alkotó elemek sorrendjének a meghatározását – a hétvégén hajtotta végre egy Minion nevű kompakt műszerrel, amelyet júliusban küldtek az űrbe, írja a BBC. A brit fejlesztésű eszköz a jövőben segíthet az űrhajósok betegségeit diagnosztizálni, valamint azonosítani az űrállomáson előforduló kórokozókat.

Mialatt Rubins az űrben végezte a dekódolást, ugyanolyan mintákon dolgoztak kollégái a Földön. “Nagyon érdekel bennünket, hogyan működik a dolog mikrogravitációs környezetben” – mondta az űrhajós az AP amerikai hírügynökségnek négy nappal azután, hogy júliusban az űrállomásra érkezett.

Az amerikai asztronauta szerint az űrben végzett DNS-dekódolás segíthet annak megismerésében is, hogy az ilyesfajta technológiák miként működhetnének a Föld olyan távoli pontjain, ahol nincs megfelelő egészségügyi ellátás.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?DNS-variációk okozhatják a testmagasságbeli különbségeketA világűr mélyéről érkező zenét rögzítettekSzuperinternetet visz a NASA a Nemzetközi ŰrállomásraRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, űrkutatás, Nemzetközi Űrállomás, betegség, DNS, világűrForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »