Előrelépés a csíkszeredai terelőúton

Előrelépés a csíkszeredai terelőúton

Elérhető közelségbe került a Csíkszereda északi peremén épült terelőút egyik szakaszának véglegesítése, miután a terület telekkönyvezése és tagosítása rövid idő múlva befejeződik.

taplocai terelout vn 002_b

A Rét és a Forrás utcán átahaladó nehézgépjármű-forgalmat kellene átvennie a csíktaplocai terelőútnak, amelynek területét magántulajdonosoktól sajátította ki a város, de a terület telekkönyvezése, tagosítása csigalassúsággal halad.

Tavaly hiába vártak a folyamat befejezésére, mivel a parcellázási tervekben Csíkszereda és Csíkpálfalva közigazgatási határainál két centiméteres eltérés jelent meg. Nyár óta viszont az eddigiekhez képest jelentős előrelepés történt, ugyanis az elkerülő út egyik szakasza – amely az E578-as út és a Gyimesek felé vezető 12A jelzésű országút között halad – a városháza szerint október közepéig telekkönyvileg is a megyeszékhely tulajdona lesz.

A valamivel több, mint három kilométeres hosszúságú út másik szakasza esetében – amely a Rét utcai vasúti átjárót köti össze az E578-as országúttal –, nem ilyen jó a helyzet, a telekkönyvezés és tagosítás még tart. „Folyamatban van a tulajdonosok azonosítása, ez a legnehezebb. Vannak, akik csak a telekkönyvben szerepelnek, mások a birtoklevélben, nem laknak itt, elköltöztek, és elég nehéz a megkeresésük” – magyarázta Füleki Zoltán alpolgármester.

A Pálfalva szomszédságában levő útszakasz aszfaltozását a dokumentumok véglegesítése után elsősorban az időjárás befolyásolja, kérdéses, hogy idén készül-e ott aszfaltburkolat. A közúti forgalom elől elzárt, de makadámútként különböző járművek által használt terelőút alapozása, kövezése, illetve a szükséges hidak építése már 2012 őszén elkészült, azóta viszont nem volt folytatás. Az út építésére eddig 4,2 millió lejt költött a város, egy korábban megkötött kivitelezési szerződés szerint az aszfaltozás 5,8 millió lejbe kerül.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »