Előre hozott választás az igenek győzelme esetén?

Előre hozott választás az igenek győzelme esetén?

Kósa Lajos megerősítette, hogy előre hozott választást kezdeményeznek, ha az igenek nyernek.

Erre ugyanakkor a kutatások szerint nincs esély, az érvényesség szempontjából viszont jóval megengedőbb volt a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint csak az eredmény a perdöntő, az nem annyira fontos, hányan mennek el.

„Számunkra az ország jövője, az értékeink képviselete sokkal fontosabb, mint pillanatnyi pozíciók és politikai befolyásolási lehetőségek, ezért szerint sem a magyar parlament, sem a kormány – legalábbis a kormány többsége a parlamentben – nincs abban a helyzetben, hogy egy olyan politikát képviseljen, amely azt mondja – hogyha a választók az igen mellett döntenek –, hogy a brüsszeli bürokraták döntsenek arról, Magyarországon ki élhet tartósan, ki nem. Tehát egy ilyen esetben előre hozott választás és szokásos politikai forgatókönyv az, ami elképzelhető” – jelentette ki a frakcióvezető.

A Liberálisok egyetértenek Kósa Lajossal, szerintük a népszavazás tétje a kormány bukása vagy maradása. Fodor Gábor szerint a szavazáson részt kell venni, mert az érvénytelen szavazatokkal nem lehet leváltani a kormányt.

„Nos, hát akkor fogjuk szaván Kósa Lajost, és minél többen szavazzunk igennel. Mert ez is mutatja, hogy a kormány leginkább az igen szavazatoknak a többségétől vagy a súlyától fél, amire hát tudjuk, hogy kevés az esély, de fogadjuk meg Kósa Lajosnak az intelmeit és menjünk el, szavazzunk igennel” – hangsúlyozta Fodor Gábor.

Előhúzták a legnagyobb paravánt

Az MSZP szerint a Fidesz a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet a népszavazással. A szocialista párt a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott tiltakozó akciót. Molnár Gyula kitart amellett, hogy a népszavazásnak nincs semmi értelme, a kvótarendszert parlamenti vagy kormánydöntéssel is el lehetne utasítani.

„Úgy képzelem ezt el, hogy talán a Fideszben vannak tárolóhelyek. És leszól a főnök, és azt mondja, hogy most egy kis probléma van, hozzatok fel egy kis paravánt. Majd azt mondja, hogy most közepeset hozzatok. És február 23-án megkérdezték, hogy Főnök, mekkora a baj? Nagyon nagy a baj, a legnagyobb paravánt hozzátok fel. És előhúztak egy népszavazást. Ahogy sokszor elmondtuk, jogilag megalapozatlan, nem létező kérdésre népszavazást csinálnak, elköltenek több mint tízmilliárd forint közpénzt arra, hogy valójában egy kormánydöntéssel, egy parlamenti döntéssel meghozható határozatot megpróbálnak legitimálni az emberekkel” – vélekedett Molnár Gyula.

Ellenségképet ad a kormány

A kormány nem megnyugtatja az embereket, hanem azt akarja elérni, hogy még inkább féljenek, ezért ellenségképet ad nekik. Ezt mondta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a szocialisták rendezvényén. Karácsony Gergely most is a népszavazástól való távolmaradásra buzdított. Úgy vélte: aki a legjobban fél Magyarországon, az maga Orbán Viktor.

„Ha büszke lenne az igazában és nem félne attól, hogy amit mond az hazugság, akkor nem gondolná azt, hogy el kell költeni 15 milliárd forintot arra, hogy teleharsogja a fejünket az őrültségeivel. Ez az ember retteg, a hatalomféltésnek egy – azt kell mondjam – most már orvosi esetként is értelmezhető szintjére jutott, márpedig pontosan tudjuk, hogy a szabadság ott kezdődik, ahol véget ér a félelem” – mondta Karácsony Gergely.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »