Előnybe kerülhetnek a helyi termékek – Nem nyitottak a boltzárra

Előnybe kerülhetnek a helyi termékek – Nem nyitottak a boltzárra

Több hazai friss élelmiszer forgalmazására kötelezné a romániai kereskedelmi láncokat a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által kedden elfogadott törvénytervezet. A testület egyúttal elvetette a szupermarketek vasárnapi zárva tartásáról szóló kezdeményezést.

tanacsules_varos9_or_b

Nem lesz hétvégi boltzár Romániában, azonban a 2 millió eurónál nagyobb forgalmat lebonyolító kiskereskedelmi egységeket arra köteleznék, hogy legalább 51 százalékban helyi vagy regionális termékeket kínáljanak – áll a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által kedden elfogadott jelentésben, amit a plénum elé továbbítanak. Az alsóház döntéshozó testületként dönt a szupermarketek tevékenységét érintő kérdésekben, a téma várhatóan már jövő héten napirendre is kerül.

Amint arról beszámoltunk, korábban felmerült a hétvégi boltzár témája, mint ahogy azt is sürgette a politikum, hogy könnyítsék meg a helyi termékek bekerülését a nagy áruházláncok polcaira. Míg előbbit leszavazta kedden a mezőgazdasági bizottság, utóbbi mellett teljes mellszélességgel kiálltak a honatyák. Egy másik módosítást is elfogadtak, ennek értelmében ezentúl a friss húsok címkéjén fel kell tüntetni a származás, valamint a feldolgozás helyét. A feldolgozott húsipari termékek esetében azt is fel kell tüntetni, hogy a felhasznált húsmennyiség hány százaléka romániai származású.

Rövidre fognák az ellátási láncot

A honatyák által elfogadott dokumentum szerint a kereskedelmi egységeknek úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül kell beszerezniük a kínált termékeik legalább 51 százalékát, köztük a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a mézet, a tojást, a tejtermékeket és a sütőipari termékeket. Ellenkező esetben 150 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak, a visszaeső mulasztók esetében pedig hat hónapig terjedő időszakra fel is lehet függeszteni a bolt tevékenységét. A jogszabály nem vonatkozik azokra a kereskedelmi egységekre, amelyek üzleti forgalma nem haladja meg a 2 millió eurót.

A kedden megszavazott szakbizottsági jelentés szerint a rövid ellátási lánc korlátozott számú gazdasági szereplőt feltételez helyi vagy regionális szinten, és szoros kapcsolatot feltételez a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között. De ez egyelőre csak általános meghatározás, a hazai termelőket előnyös helyzetbe juttató lánc pontos mibenlétéről kormányhatározat rendelkezik majd.

Nini Săpunaru, az alsóház mezőgazdasági bizottságának liberális párti (PNL) elnöke elmondta, a kormányra bízzák az alkalmazási módszertan meghatározását, mivel ez a rendelkezés „újdonságot jelent a romániai törvényalkotásban”. „Nem lehet egy törvénybe belefoglalni minden változót. Megadjuk a kormánynak a szabadságot, hogy meghatározza az arányokat, illetve a rövid ellátási láncra vonatkozó cikkely alkalmazási módszertanát” – magyarázta a honatya. Hozzátette: a válsághelyzet a termelőt viseli meg a leginkább. „Ez meglátszik a tejpiacon, ahol nem szűnt meg a válsághelyzet” – példálózott Săpunaru, aki szerint szükség van egy ilyen jogszabályra.

A miniszter üdvözli a módosításokat

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter is üdvözölte a módosításokat. „Úgy hiszem, nagyon fontos bátorítanunk a román termékek jelenlétét a boltok polcain” – jelentette ki az agrártárca vezetője, aki részt vett a jogszabályjavaslat vitáján a képviselőház mezőgazdasági bizottságában. Felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy a honatyák „természetesen hagytak egy kiskaput is”, vagyis amikor nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű hazai termék – például télen – akkor nem kell betartani az arányokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »