Elöntötte az ár Dicsőszentmártont

Elöntötte az ár Dicsőszentmártont

Több száz lakóházat, iskolát, utcákat, pincéket és udvarokat árasztott el, illetve autókat sodort el a mindössze két órát tartó kiadós eső Dicsőszentmártonban és a környező településeken kedd délután: az ítéletidő miatt közel kéttucatnyi helybélit kellett kimentenie a helyszínre kivonult mintegy száz tűzoltónak. 

DICSO1_bA Maros megyei városban tizenhat felnőttet és hat kiskorút mentettek ki a vízzel körülvett házakból, a szomszédos Ádámos községben pedig egy 92 éves asszony szorult segítségre, aki életveszélyesen átfázott, mire a tűzoltók kiérkeztek.

Sorin Megheşan dicsőszentmártoni polgármester úgy nyilatkozott: évtizedek óta nem tapasztaltak ekkora áradást, talán csak az 1970-es és ’75-ös mérhető a mostanihoz.

Egyméteres vízben állt az Omega üveggyár, a Lukoil benzinkút és a Gecsat szigetelőanyag-gyár, a megáradt Botorka-patak pedig gépkocsikat sodort el – többek között a katasztrófavédelmi felügyelőség autóját is. Víz alá került ugyanakkor a Medgyes és a Balázsfalva közötti útszakasz egy része is.

Az áradás kétszáz lakóházat érintett, a Vasile Moldovan Általános Iskolában pedig szerdán nem tudtak írásbelizni a nyolcadikos diákok, így a képességfelmérő matematika vizsgáját egy másik tanintézetben tették le.

Az Őrhegy lakónegyed és a város további nyolc utcája elszigetelődött, sok helyen pedig még szerdán is állt a víz az alagsorokban.

Lucian Goga prefektus úgy nyilatkozott: az elmúlt napokban vihar sújtotta 17 településen van folyamatban a kárfelmérés, az előzetes adatok alapján azonban úgy tűnik, a kár értéke közel 2,5 millió lej.

botorka_b

Dorin Oltean, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője arról számolt be: a mentésben és a víz kiszivattyúzásában több mint száz tűzoltó segédkezik, saját motoros szivattyúikon kívül pedig a környező városok által felajánlott pumpákat is használták. Az áradás által elsodort személygépkocsikat markológépekkel húzták ki az útra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »