Elon Musknak igaza van: Tényleg baj van a népességgel, de nem azért mert nő, hanem azért mert nem

Elon Musknak igaza van: Tényleg baj van a népességgel, de nem azért mert nő, hanem azért mert nem

A világ nemzeteinek komoly hányada nem lesz képes fenntartani népességét az elkövetkezendő generációk során és ez baj. Elon Musk pedig nincs egyedül a véleményével.

Amikor legközelebb vendégségbe mész vagy akár a szeptemberi szülői értekezlet utáni spontán kupaktanácson, vesd fel, hogy mennyire aggódsz a népességnövekedés miatt és, hogy milyen világot örökölnek majd az unokáid. Meglátod, mennyien bólogatnak majd őszinte egyetértésben, miközben az arcokra kiül az apokaliptikus aggodalom.

Tényleg tennünk kell valamit, hiszen lassan nem férünk el! Nem lesz mit ennünk! Ez szörnyű! Egyszerűen szörnyű!

Majd pontosítsd, hogy nem a túlnépesedés miatt aggódsz, hanem épp ellenkezőleg. Nem az a baj, hogy túl sok ember lesz, hanem az, hogy túl kevés. Az aggódó pillantásokat azonnal felváltja a teljes megrökönyödés. Na ne viccelj már!

Elon Musk pontosan ezt a reakciót váltotta ki néhány napja közzétett provokatív Tweetjével:

New Scientist: Elképzelhető, hogy a népességbomba teljesen váratlan módon robban fel? Nézzük, mit tartogat a jövő

Elon Musk: A világ népessége az összeomlás felé tart, de csak nagyon kevesen veszik észre vagy törődnek vele

The world’s population is accelerating towards collapse, but few seem to notice or care

— Elon Musk (@elonmusk) July 6, 2017

Mégse a túlnépesedés a probléma

Sokan a „népesség”, „világ” és „összeomlás” szavakat látva automatikusan azt feltételezték, hogy Musk, mint minden valamirevaló és előrelátó gondolkodó, a túlnépesedésre akarta felhívni a figyelmet. Ez manapság szinte zsigeri reakció.

Hírdetés

Musk azonban nem ezt az unalomig játszott disszonáns lemezt tette fel. A CNN Money számára adott rövid interjúban pontosan elmondja, hogy mire gondolt. A történet elég egyszerű: a világ nemzeteinek jelentős hányadában nem születik elég gyerek ahhoz, hogy fenntartsa a jelenlegi népességet. Ez az érintett nemeztek és valamennyiünk számára komoly probléma.

Forrás: http://open.lib.umn.edu…

Kína, Olaszország, Japán, Dánia, Kanada, az USA és sok más nemzet, csakis úgy maradhat fenn, ha a jelenlegi kínai, olasz, japán, dán, kanadai és amerikai emberek kínai, olasz, japán, dán, kanadai és amerikai gyerekeket nemzenek, illetve az ő gyerekeik is ezt teszik. Ha minden párnak legalább 2.1 gyereke születik, az is csak a jelenlegi népességszám fenntartására elég. Ez csupán egy maréknyi fejlett országban van így. Ma már sok helyen a felnőtt pelenkák forgalma meghaladja a babapelenkákét. Az idősgondozás piaca gyorsabban nő a gyerekgondozásénál. Ez az igazi népességprobléma.

Mi történik, ha a jelenlegi népesség nem pótolja önmagát?

Minden nemzetnek szüksége van az új nemzedékekre, hogy belőlük váljanak az új adófizetők, ápolók, tanárok, feltalálók, rendőrök, művészek, szerelők, hivatalnokok, hősök vagy politikusok. Ők lesznek a társadalom új építőkövei és ők lesznek azok, akik a jelen nemzedékről is gondoskodnak majd, amikor mi már túl gyengék és idősek leszünk, ahogyan a mi feladatunk gondoskodni az előttünk született nemzedékről. Ezek a nemzedékek a tenger hullámaihoz hasonló ütemben kell, hogy érkezzenek, legalább az előttük járókkal azonos számban. Ezek a nemzedékek többnyire újszülöttek formájában érkeznek hozzánk.

Egy adott nemzet népességének növekedésére egyetlenegy másik alternatíva létezik: a bevándorlás. Sok nemzet, mint például Kína, Spanyolország, Japán, Svédország, Dánia, Kanada, Belgium, Németország vagy Franciaország számára, nagyon nehéz, mondhatni lehetetlen lenne a népességhiányt bevándorlókból pótolni. Arról nem beszélve, hogy egy nemzet nagyon nehezen őrizheti meg identitását és kultúráját, ha a lakosságát egy másik kultúra és identitás tagjaival próbálja helyettesíteni. Olaszországot az olaszok teszik olasszá, de sajnos az olaszok nagyon kevés olaszt nemzenek.

Na de mit tennénk mi ennyi új emberrel? Hová tennénk, mivel etetnénk őket? Aggodalomra semmi ok. De tényleg. És ezt még a Time Magazin is kénytelen volt elismerni. A bolygónkon élő valamennyi ember, mind a hétmilliárd akárhány millió elférne Texas államban, mégpedig New York városával megegyező népsűrűség mellett. Márpedig New York-ot sokan elbűvölőnek tartják. De ha nagyon akarnánk, akár Rhode Island-ra is beköltöztethetnénk mindenkit, és ha kedvük szottyanna, arra is lenne hely, hogy a kacsatáncot járják közben. Teljes gőzzel.

Hogy mit ennének? A világ már most is elég élelmiszert termel ahhoz, hogy 10 milliárd emberről gondoskodjon, akár vegetáriánus étrend szerint. Jelenleg a világon megtermelt élelmiszer fele a kukában landol. A fele!

Nem az a baj, hogy túl sok ember él a földön, hanem az, hogy túl kevés!

Szóval a kajával nincs gond, és hely is van. Akkor mi a baj? Csupán az, hogy nem jól gazdálkodunk azzal, amink van. A politikával van gond, nem pedig a termeléssel vagy a szaporodással. Erről beszél Elon Musk és sokan mások.

A CNBC igyekezett figyelmeztetni olvasóit, hogy ne dőljenek be Musk véleményének. Szerintük az öregek az új fiatalok, és ha kevesebb ember lenne, a föld ökoszisztémája végre fellélegezhetne és a háborúk is alábbhagynának.

Csakhogy amikor egy nemzet lakossága csökken, nagy a kísértés más nemzetek számára, hogy maguknak akarják megszerezni, az ilyen fajta tárgyalásokat pedig többnyire bombákkal és fegyverekkel folytatják. Azonkívül a meg nem született emberek nem fogják megoldani a világ környezeti problémáit.

Nem az a baj, hogy túl sokan vagyunk, hanem az, hogy túl kevesen. Musknak igaza van.

„A tolvaj nem másért jön, hanem hogy lopjon, öljön és pusztítson, én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek.” – János 10:10

Lásd még:

A Federalist cikke alapján


Forrás:idokjelei.hu
Tovább a cikkre »