Előkerült Gyurta Dániel egy vidéki versenyen

Előkerült Gyurta Dániel egy vidéki versenyen

A májusi Európa-bajnokságot kihagyó Gyurta Dániel Kaposváron csobbant a hétvégén, és az ellenfelek megtévesztésére elvileg tökéletes időt úszott 200 m mellen. Az olimpián szerinte a döntő teljes mezőnye iszonyúan kis különbséggel fog teljesíteni. Nem titkolja, hogy szándékosan bujkál az ellenfelek elől, azonban abban is biztos, hogy mások is trükköznek, ezt látta az Eb-n is Londonban.

Szándékosan vagy sem, tovább folytatja az ellenfelek megtévesztését a rafinált Gyurta Dániel. Ismert, londoni olimpiai bajnok mellúszónk az olimpiai felkészülés patikai kimérése okán engedélyt kapott a honi úszószövetségtől, hogy ne induljon el a páratlan magyar sikert hozó májusi Eb-n, ellenben most előállt a farbával, Csontos Kristóf gyorsúszó társaságában rajtkőre állt a kaposvári Csík Ferenc-emlékversenyen. Némi magyarázatként el kell mondani: Gyurta Csontossal edz azért, hogy modellezni tudják a versenyszituációt, Csontos egy kicsivel gyorsabban tud haladni, mint a mellúszó.

Az időeredmény másodlagos volt, a 2 perc 12 másodperc nagyjából 5 szekundummal rosszabb, mint ami az olimpiai bajnoki címhez kellhet, ám nincs min aggódni Virth Balázs szerint:

„Ahhoz, hogy 2:12 alá menjünk, kicsivel erősebb kezdés kellett volna, de igazából edzésben vagyunk most, még nincs meg a versenyző gyorsaság-állóképessége a nagyobb iramhoz” – fogalmazott a Kapos.hu-nak Gyurta Dániel edzője, aki azt is elmondta, a kaposvári etapot megelőző napon az úszó egy 7 kilométeres edzést teljesített.

A kaposvári kapcsolatot megmagyarázandó Gyurta Dániel elmondta, Virth Balázs ebben a városban volt fiatal úszó, de ő is sokat versenyzett itt gyerekként, erősen kötődnek tehát ide. Szerinte is lassabban tempózott a táv első felén, mint ahogy az várható volt, de a felkészülésnek ebben a periódusában az időérzékelésnek még nem kell tökéletesnek lennie.

„A két hónap, ami hátravan, pontosan elég lesz arra, hogy még tovább javítsunk a dolgokon. A cél az, hogy pontosan abba a formába kerüljek Rióban, mint Londonban”

nyugtat meg mindenkit a rá jellemző magabiztossággal Gyurta, aki a hajrához szükséges frissességet csak az olimpiára ígéri, ilyenkor, edzésidőszakban ez nem elvárható.

Gyurta Dániel úgy látja, Rióban olyan sűrű lesz a mezőny, hogy nemcsak a dobogón, de még a döntő mezőnyén belül is rettentően kicsik a különbségek, nem szabad hátradőlni. Ha szétnézünk a férfiak 200 méteres mellúszó-világranglistáján, sokat elárul, hogy valóban hatan is tudnak a felkészülési időszakban 2 perc 9 másodpercen belül, sőt a tavalyi világbajnok Marco Koch 2.07:69-cel üzent Gyurtának – a mi úszónk egyéni rekordja a 2013-as vb óta 2.07:23, aminél szerinte is messze jobb kell majd az ötkarikás aranyhoz.

„Nagyon észnél kell lenni, különösen az utolsó kéthetes formába hozáskor, hogy pontosan azokra a napokra hegyezzem ki a csúcsteljesítményt, amelyekre kell. Tavaly hibáztunk ebben, még egyszer nem fogunk” – tette egyértelművé Gyurta, aki az Eb kihagyásáról azt is elmondta, három héttel vetette volna vissza az olimpiai felkészülésben.

A bujkálást pedig egyáltalán nem szégyelli:

„Nyilvánvaló, hogy a taktikám része, hogy lássam az ellenfeleket, ők viszont ne lássanak engem. Olimpia évében nem is feltétlenül szokás rajthoz állni az Eb-n, négy éve is azért neveztem, mert Debrecenben volt a verseny, és egyfajta kötelességünknek éreztük, hogy hazai közönség előtt rajthoz álljak.”

Ám szerinte mások is taktikáznak most, hisz az Európa-bajnokságon a legnagyobb riválisok sem mutattak meg mindent, a győztes idő 2.08:33 volt, és még csak nem is Marco Koché, a világranglista vezetőjéé.

Gyurta Dánielt egyébként nem véletlenül nem találjuk a rangsor élmezőnyében, nem úszott még idén mérvadó időeredményt, hivatalosan 2.10:84 az idei legjobbja, ezzel nyerte a győri országos bajnokságot, ennél 36-an tudtak jobbat a világon eddig 2016-ban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »