Élő pajzsként használják Moszul lakóit a dzsihadisták

Élő pajzsként használják Moszul lakóit a dzsihadisták

Élő pajzsként kezdték használni az ostromlott Moszul lakóit a várost védő Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái, miközben a városon kívüli falvakat sorra foglalják el az iraki hadsereg és az észak-iraki kurd fegyveres erők (pesmerga) harcosai – közölték kedden telefonon moszuli lakosok.

A város lakói közölték, hogy mintegy 100 család indult meg a harcoknak leginkább kitett déli és keleti külvárosokból a város központja felé, de a dzsihadisták nem engedélyezik nekik a menekülést, mert attól tartanak, magát a várost akarják elhagyni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) iraki missziójának vezetője is figyelmeztetett, hogy a szervezet fegyveresei emberek tízezreit használhatják fel élőpajzsként Moszul védelmében. Hozzátette, hogy az IOM a dzsihadisták vegyi támadásától tartva megkezdte a gázálarcok beszerzését.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint iraki és kurd parancsnokok azonban arról számoltak be, hogy megtorpant csapataik előrenyomulása Moszul irányába. Az iraki kormányerők és a kurd csapatok vezetői kedden tanácskoztak egymással a műveletek folytatásáról.

Eközben mások mellett egy magas rangú kurd tisztségviselő is arról számolt be, hogy “megbízható” jelentéseket kaptak arról:

Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ alapítója és vezetője, valamint Favzi Ali Núimeh robbanószer-szakértő még Moszulban tartózkodnak.

Az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva hétfőn azt jelentette, hogy al-Bagdadi Rakkába menekült.

A FARS iráni hírügynökség eközben arról számolt be, hogy moszuli fiatalok fellázadtak a dzsihadisták ellen, megtámadták és elfoglalták a szervezet egyik katonai támaszpontját el-Káhira negyedben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »