Elnökjelölt – Megosztott az osztrák néppárt

Eltérő nyilatkozatokat adtak a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselői pénteken arról, hogy ki lenne az ideális államfőjelölt Ausztriában.

A másfél hét múlva tartandó ausztriai államfőválasztáson a szavazók az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre vagy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják le a voksukat.

Reinhold Lopatka, a néppárt frakcióvezetője a Kronen Zeitung című osztrák lap pénteki száma szerint úgy nyilatkozott, hogy számára Norbert Hofer “a jobb” jelölt. Meglátása szerint Hofer parlamenti alelnökként megmutatta, hogy alkalmas magasabb tisztség betöltésére, a plenáris üléseken folytatott vitákat “kifogástalan módon” vezette. Lopatka úgy vélte, Hofer számára előnyt jelent az, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) belső, bécsi pártharcaival van elfoglalva, a Zöldek pártja pedig a szociális támogatás ügyében “az adófizetők érdekei ellenében cselekszik”. A néppárti frakcióvezető szerint az emberek haragjával Van der Bellennek kell szembenéznie.

Múlt héten a néppárt elnöke, Reinhold Mitterlehner alkancellár egy újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy az a jelölt lenne megfelelő, aki a nemzetközi színtéren nagyobb köztiszteletnek örvend, “jelen esetben pedig ez a jelölt Van der Bellen.”

Mitterlehner a Kurier című osztrák lap pénteki számában úgy nyilatkozott, hogy mivel az ÖVP hivatalosan nem áll ki egyik jelölt mellett sem, így Lopatka a személyes véleményét közölte.

“Mindenki úgy választ a jelöltek közül, ahogyan szeretne, mindkét opciónak megvan az előnye és a hátránya is” – mondta a néppárt elnöke a Kuriernak.

A legutóbbi felmérések szerint a néppárt támogatói igen bizonytalanok, 14 százalékuk még tanácstalan, hogy kire adja majd voksát.

A szociáldemokrata választók közül hét százalék nem tudja még, hogy kire szavazzon.

Hofer a még bizonytalan néppárti szavazókat igyekszik mozgósítani – olvasható a Kronen Zeitung című lapban. Az újság emlékeztet: a szabadságpárti jelölt pár napja úgy nyilatkozott, hogy megválasztása esetén Johannes Peterliket tenné meg kabinetvezetőjévé. Peterlik korábban szóvivője volt az egykori néppárti külügyminiszternek, Benita Ferrero-Waldnernek, majd Vietnamban és Thaiföldön lett nagykövet, jelenleg a külügyminisztérium osztályvezető-helyettese.

Korábban Alexander Van der Bellent támogatásáról biztosította többek között Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti képviselője, Heide Schmidt, a Liberális Fórum nevű szervezet alapítója és korábbi vezetője, aki 1993-ig az FPÖ képviselője volt, valamint Eva Glawischnig, a Zöldek pártjának elnöke is. Kiállt mellette továbbá Sophie Karmasin néppárti családügyi miniszter, Heinz Fischer korábbi államfő és Matthias Strolz, a Neos liberális párt elnöke is.

Az ausztriai elnökválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői hétfőn érkeznek az országba. A négy szakértő Nagy-Britanniából, Dániából, Ukrajnából és Fehéroroszországból utazik Bécsbe.

A májusban rendezett második forduló eredményét – amelyben Hofer szoros versenyben alulmaradt – az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján megsemmisítette, ezért kell megismételni a szavazást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »