Elnöki rendszert akar az új török miniszterelnök

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját Törökország uniós tagságával és a migrációs válság közös megoldásáról szóló akciótervben betöltött szerepekkel kapcsolatban – jelentette ki Binali Yildirim, akit vasárnap a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2. rendkívüli kongresszusán egyhangúlag a párt elnökévé választottak, és így a távozó Ahmet Davutoglu után ő lesz Törökország új miniszterelnöke.

Ankara Brüsszel nélkül is elkötelezett a demokrácia, az emberi jogokra vonatkozó szabályozások fejlesztése mellett – hangsúlyozta Yildirim a nyugati bírálatokra utalva.

A korábbi közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter kijelentette: a legfontosabb cél felváltani a régi alkotmányt egy újjal, és bevezetni az elnöki rendszert, amely Recep Tayyip Erdogan államfő kezében összpontosítja a hatalmat. A politikus a “fényes Törökország megalapítójának és rettenthetetlen védelmezőjének” nevezte Erdogant. Az elnökre utalva úgy fogalmazott: “a te utad a mi utunk”.

Yildirim, aki 2001-ben Erdogan mellett az AKP egyik alapító tagja volt, a török elnök régi szövetségese. Rövidebb-hosszabb megszakításokkal 2002. november 18. óta Törökország közlekedési minisztereként dolgozott. Jelentős sikereket ért el az ország infrastruktúrájának fejlesztésében.

Folytatódik a katonai beavatkozás

A pártelnök hangsúlyozta: a terrorszervezetek elleni küzdelem ugyanabban a formában folytatódik a vezetőcserét követően is. Kiemelte: a Délkelet-Törökországban zajló katonai beavatkozás egészen addig tart, amíg a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milicistái be nem fejezik akcióikat, és a kormány az állampolgárok biztonságát nem tudja szavatolni.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter olvasta fel Erdogan üzenetét, amelyet a jelenlévők felállva hallgattak végig. “Azon a napon, amelyen köztársasági elnöknek esküdtem, az AKP és köztem megszakadt a jogi kötelék, de a kötődés szívemben soha meg nem szűnt, és remélem, nem is fog. Úgy vélem, az előttünk álló időszakban kiküszöböljük az államfő és a kormány közötti együttműködésre eddig negatívan ható tényezőket” – írta az államfő üzenetében.

Davutoglu benyújtotta lemondását

Az államfő az ankarai elnöki palotában lezajlott vasárnap esti találkozójuk során elfogadta Davutoglu lemondását – jelentette az Anadolu állami hírügynökség. Eszerint Davutoglu addig marad a kormányfői székben, amíg utódja le nem teszi hivatali esküjét.

Erdogan és Yildirim is megköszönte Davutoglunak eddig végzett miniszterelnöki munkáját.

Davutoglu felszólalásában hangsúlyozta: számára a kongresszus nem a búcsú, hanem a párt melletti hűség kifejezésének ideje.
A rendezvényre mintegy 6000 embernek küldtek meghívót. Kivételt képeztek Egyiptom, Izrael, Banglades, Szíria és Oroszország törökországi nagykövetei, valamint a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) tagjai.

Sajtóértesülések szerint a hivatalosan szimbolikus jogkörrel bíró elnök és a kormányfő között hetek óta viszály dúlt amiatt, hogy Davutoglu nem támogatta a végrehajtói államfői rendszert, és ez a csatározás végül távozásával végződött.

A helyszín biztonságáért 5800 rendőr felel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »