Elnöki biciklitúra az Őrségben

Nem hivatalos, baráti, informális találkozón vett részt múlt héten szerdán az Őrségben Áder János magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök. A két államfő általános iskolás gyerekek társaságában kerékpározott.A több mint harminc kilométeres kerékpártúra a Vas megyei Orfaluból indult, ahol a két elnök előbb megnézte a szlovén tájházat, majd magyar és szlovén diákok társaságában a zöld határt átlépve biciklizett át a szlovéniai Dolencibe, ahol egy mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, méz- és sajtelőállítással foglalkozó családi gazdasággal ismerkedtek.
A túra Szalafőn folytatódott, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest keresték fel, s végül az út utolsó néhány kilométerét az Őrségi Nemzeti Park központjáig előbb szemerkélő, később már szakadó esőben tették meg.
Áder János Szalafőn tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, rövid túrájukon meglehetősen sok arcát mutatta be az őrségi táj és az őrségi időjárás.
Elmondta, hogy szlovén kollégájával már régóta tervezték a biciklitúrát, amelynek apropóját adta az is, hogy jó másfél évvel ezelőtt adták át a térségben a Felsőszölnök–Kétvölgy közötti utat, amely megkönnyítette a helyben lakók életét.
Áder János hangsúlyozta: mindkét ország kormányának fontos célja, hogy a vidéken élő emberek életét is javítsák. Fontos, hogy a vidéki emberek is megfelelő infrastruktúrához jussanak, fejlődjön a közúthálózat és a vasúti közlekedés, valamint biztosítsák számukra az autóbusszal való közlekedés lehetőségét – jelentette ki.
Áder János szólt arról is, hogy a közös kerékpártúra a két szomszédos ország barátságát is mutatja. Nem csak a két köztársasági elnök barátságát szerették volna megmutatni, hanem a határ két oldalán élők barátságát is, hiszen magyar és szlovén diákok nagy örömmel bicikliztek együtt – tette hozzá.
Borut Pahor szlovén köztársasági elnök arra emlékeztetett, hogy magyar kollégájával rendszeresek hivatalos találkozóik, a két ország és a két nép egymáshoz fűződő viszonya baráti. Éppen ezért merült fel annak az igénye, hogy ezzel a nem mindennapi találkozóval, közös kerékpártúrával is kifejezzék és erősítsék a barátságot. A szlovén köztársasági elnök a sajtó képviselőinek szólt az európai menekültkvóta kérdéséről is. Hangsúlyozta, a kötelező kvóta kérdésköre egyik uniós országban sem élvez támogatást a népesség körében, de ismerve az európai politikai folyamatokat azon az állásponton van, hogy szolidárisan kell a terheket megosztani, közös migrációs politikát kell kialakítani, különben a tagállamok elkezdik a bezárkózás folyamatát, és akár jó szomszédok között is újra határfelépítés következhet be, ami mindenképpen nagy visszalépést jelentene.


Forrás:nepujsag.net
Tovább a cikkre »