Elnöki álmokat dédelgett a kiszabadult ukrán katonanő

Elnöki álmokat dédelgett a kiszabadult ukrán katonanő

Erről beszélt sajtótájékoztatóján az Oroszországból szerdán kiszabadult Nagyija Szavcsenko.

Az orosz Russian Today írása szerint a katonanő azt mondta: „Ukránok, ha nektek arra van szükségetek, hogy belőlem elnök legyen, akkor elnök leszek!”

Szerdán szabadult az Oroszországban elítélt Nagyija Szavcsenko, a nőt két, Ukrajnában elítélt orosz katonára, Jevgenyij Jerofejevre és Alekszandr Alekszandrovra cseréltek ki az oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszországban azzal vádolták meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko tagadta ezt.

A két oroszt, akik az ukrán hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) emberei, terrorizmus és támadó háborúban való részvétel miatt ítélték el. 2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében, ahol az önhatalmúlag kikiáltott Luganszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak. Jerofejev és Alekszandrov szintén tagadta bűnösségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »