Elnapolták a rendkívüli ülést, az ellenzék felháborodott

Elnapolták a rendkívüli ülést, az ellenzék felháborodott

 

Túl kevés képviselő jelent meg a parlamentben, ezért nem sikerült megnyitni a Robert Fico leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülést.  Délután következett a Robert Kaliňák belügyminisztert leváltása miatt összehívott ülés, azonban a kormánykoalíció képviselői megszavazták, hogy csak szeptemberben tárgyaljanak róla. Az ellenzék felháborodott.

 

Az ülésnek eredetileg 10 órakor kellett volna kezdődnie, de csak 56 képviselő volt jelen, a határozatképességhez pedig 76 képviselő szükséges. A kormánykoalíció képviselői közül csak annyian mentek el, hogy a létszám csak az összes ellenzéki képviselő jelenlétével lett volna meg.

 

Az Andrej Danko (SNS) házelnök által  beterjesztett elnapolási javaslatot (amelynek célja, hogy  az uniós elnökséghez köthető aktivitások miatt halasszák el a rendkívüli ülést)  a koalíciós pártok képviselői 81 szavazattal elfogadták, így a belügyminisztert leváltása miatt kezdeményezett ülés csak szeptember 6-án folytatódik majd.

 

 

Az ellenzék már ekkor is bekiabálásokkal (“Szégyen”) jelezte nemtetszését,  később azonban közös sajtótájékoztatót is tartottak. Ezen Igor Matovič (OĽANO-NOVA) elmondta, hogy a szlovák politikai színtér most a mečiari időket idézi, talán még rosszabb is annál, illetve, hogy a parlament Robert Fico lábtörlőjévé válik.

 

Daniel Lipšic szerint a félelem jegye, hogy olyan napra terveztek ülést, amikor a kormányfő külföldön tartózkodik. Szerinte ezt még  Vladimír Mečiar se tehette meg, és soha nem volt kötve az ülés megnyitása az összes képviselő jelenlétéhez.

 

forrás: hnonline.sk

Az eseményekre Andrej Danko házelnök is reagált, aki jelezte, nem vevő a provokációkra. Elmondása szerint még az idén nyáron szigorítják a házszabályt a német és francia minta alapján, egyúttal elutasította azt, hogy a jelenlegi szabályok szigorítása visszalépés lenne a Mečiar-korszakba.

 

teraz.sk/aktuality.sk/hnonline.sk
borítókép: dennikn.sk

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »