Elnapolták a döntést Asia Bibi, a káromlásért korábban halálra ítélt keresztény asszony ügyében

Elnapolták a döntést Asia Bibi, a káromlásért korábban halálra ítélt keresztény asszony ügyében

Nagy várakozás előzte meg a pakisztáni katolikus édesanya ügyének október 13-ra kitűzött iszlámábádi tárgyalását, amely a harmadfokú ítéletet kimondására volt hivatott. Védői reménykedtek Asia Bibi szabadon bocsátásában, a tárgyalást azonban az utolsó pillanatban meghatározatlan időre elnapolták.


A halasztás oka a bíró személyével kapcsolatos összeférhetetlenség. Ikbal Hámid-ur-Rehman bíró ugyanis tagja volt annak a bírói testületnek is, amely az iszlamadi legfelsőbb bíróságon a másodfokú ítéletet kimondta Mumtaz Kadri gyilkossági ügyében. Mumtaz Kadri 2011 januárjában ölte meg Pandzsáb tartomány kormányzóját, Salman Taseert, aki Asia Bibi szabadságáért és a káromlási törvény módosításáért küzdött. A gyilkost kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet örömmel fogadták a szélsőséges iszlamizmus ellenzői, a radikálisok azonban az utcákra vonultak, Asia Bibi kivégzését követelték, és megfenyegették a kormányt, hogy retorziókat alkalmaznak, amennyiben felmentik az édesanyát.

Rehman bíró elmagyarázta, hogy Taseer kormányzó személye miatt merült fel az összeférhetetlenség problémája. Ezt azonban korábban is kimondhatták volna, nem kellett egy ilyen fontos tárgyalás előtti utolsó pillanatban előhozni: ezen a napon egyrészt a vádlott életéről vagy haláláról kellett volna dönteni, másrészt az ítélet vízválasztó lett volna abban az értelemben, hogy érvényesül-e az országban a jogállamiság.

Khalil Tahir Sandhu, Pandzsáb tartomány kormányának emberi jogokért és kisebbségi ügyekért felelős minisztere kijelentette, mindent megtesz, hogy mihamarabb újabb tárgyalást hívjanak össze, legkésőbb október végén, november elején. A miniszter jelen volt az ülésteremben ügyvédként, Asia Bibi védői között.

Biztonsági okokból Asia Bibi – aki 2 671 napja van börtönben, és a kivégzés elhalasztását követően, tavaly július óta várja a legfelsőbb bíróság végső döntését az ügyében – nem volt jelen a tárgyaláson. Az iszlamabadi legfelsőbb bíróság környékén így is nagyon feszült helyzet uralkodott. Több ezer rendőrt mozgósítottak a fővárosban. Két nappal a kiírt tárgyalás előtt 150, a tálibokhoz közeli radikális muszlim vezető a katolikus édesanya és minden káromlás vádjával a halálsoron várakozó rab azonnali kivégzését követelte, valamint fatvát (vallási alapon hozott rendeletet) bocsátott ki Asia Bibi védői, a bírái, a kormány és mindenki ellen, aki megszólalt a védelme ügyében.

Saiful Malook muszlim ügyvéd, Asia Bibi védője a Fides hírügynökségnek elmondta, nagyon meglepte a halasztás híre. Joseph Nadeem, az Asia családját segítő alapítvány vezetője is csodálkozásának adott hangot. „Ez egy váratlan akadály: azt reméltük, gyorsan megoldódik az ügy. Tovább várunk, de nem veszítjük el a reményt. Bízunk Istenben és az igazságszolgáltatásban” – nyilatkozta.


„Csak remélhetünk és imádkozhatunk azért, hogy hívjanak össze mihamarabb egy újabb tárgyalást, amelyben döntenek Asia Bibi sorsáról. Imádkozom, hogy szolgáltassanak igazságot, és a pakisztáni keresztény közösség is imádkozik a szabadulásáért” – kommentálta a döntést James Channan domonkos atya, aki Lahorban, Pakisztán második legnagyobb városában a vallásközi párbeszéd érdekében létrehozott, Központ a békéért elnevezésű intézmény vezetője.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »