Elnapolták a bírósági tárgyalást, amelyen Janukovics tanúskodott volna

November 28-ra napolta el pénteken az illetékes kijevi kerületi bíróság azt a tárgyalást, amelyen Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök tanúskodott volna videokonferencián keresztül a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuból.

A Majdan-tüntetők meggyilkolásában való részvétellel vádolt öt volt rohamrendőrt, a feloszlatott Berkut alakulat egykori tagjait ugyanis nem tudták odaszállítani a bíróságra, mert néhány tucatnyi aktivista ezt megakadályozta. A megölt tüntetők védői és az ügyészek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a vádlottak jelenléte nélkül nem lehet a pert folytatni.

Janukovics viszont ellenezte a tárgyalás elnapolását. Szerinte szándékos provokáció történt, nem akarják, hogy elmondja az igazságot a 2014 februárjában a kijevi Függetlenség terén történtekről. Közölte, hogy a rosztovi bíróság mindent előkészített péntekre, hogy kellően jó minőségű videokapcsolatot teremtsenek a kijevi bírósággal. Ígéretet tett arra, hogy november 28-án is készen áll a tanúskodásra a videkonferencián keresztül. Azt is leszögezte, hogy a tárgyalás elnapolása ellenére megtartja sajtótájékoztatóját Rosztov-na-Donuban pénteken, ahogyan korábban megígérte.

Az előzetes fogda kijáratát blokád alá vonó aktivisták úgy vélték, Janukovics a berkutosok ártatlansága mellett készül tanúvallomást tenni, ezért megakadályozták, hogy a bíróságra szállítsák őket.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: ukrán válság, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »