Élményterápia krónikus betegséggel együtt élőknek

Élményterápia krónikus betegséggel együtt élőknek

Krónikus betegséggel együtt élők számára szervezték meg újra az ingyenes Yuppi Tábort a Marosvásárhely mellett található mezősályi táborhelyen. Az immár tizenegyedszer tartott rendezvény a táborozók és az önkéntesek számára is sok meglepetéssel szolgált – írták közleményükben a szervezők. 

yuppi_b

Az elmúlt hétvégén ért véget a tábor, amelynek létrejöttében lelkes szervezőcsapat, sok kreatív, szakmailag jól felkészült önkéntes és sok odaadó támogató segített. A rendezvénynek minden napja különleges volt, hisz minden év újabb kihívásokat és meglepetéseket hoz magával.

Ebben az évben 115 krónikus betegségben szenvedő gyerek táborozhatott, az ország minden területéről érkeztek gyerekek, összesen 15 megyéből. Ezekben a megyékben a Yuppi Tábor szoros kapcsolatot tart az ottani kezelőorvosokkal, ezen kapcsolat révén jelentkezhetnek a gyerekek a rendezvényre. A gyerekek számára ez a tábor volt az a hely, ahol a megtapasztalt élmények által eljutottak a felismerésre, hogy számukra is lehetségesek azok a dolgok, amelyekről eddig azt hitték, hogy csak az egészséges gyerekek privilégiuma. „Egy dolog mindannyiunk számára hasonlóan fontos volt: hogy itt a keretek, a határok nem lezárnak, hanem megnyitnak, mert a tábor zárt területe a lehetőségek nyílt színtere” – írták a szervezők.

Július elején az onkológiás és ízületi betegségben szenvedő gyerekek orvosi felügyelet mellett másztak magaskötélpályán, kenuztak, íjászkodtak, csakúgy, mint július második felében és augusztusban a diabéteszes gyerekek. Ők ezen programok mellett két gyönyörű ló hátán ülve érezhették azt, hogy teljesen biztonságban vannak, mert legyőzve a saját határaikat és félelmeiket, kapcsolatot teremtettek egy náluk sokkal nagyobb élőlénnyel, akiben megbíztak. A gyerekek egy része már harmadik és egyben utolsó alkalommal vett részt a Yuppi Táborban. Évről évre egyre magabiztosabban térnek vissza, és mesélnek arról, hogy a hétköznapi életben is bátrabbak, aktívak, kirándulni járnak a kortársaikkal, sportolnak.

Az élményterápia lényege, hogy a gyerekek önbizalma növekedjen, és ezáltal, számukra új dolgokat merjenek kipróbálni, új kihívásokkal merjenek szembenézni.Az élményterápia jól képzett önkénteseknek köszönhetően valósult meg, akik tavasszal és a táborok előtt képzéseken vettek részt, így felkészülten várták a gyerekeket. A táborok továbbra is kétnyelvűek, románul és magyarul zajlottak, idén román ajkú önkéntesek is jelentkezhettek. Az önkéntesek csapatához tartoznak azok a szakorvosok, egészségügyi asszisztensek, akiknek jelenléte és munkája nélkülözhetetlen a táborban. Ők azok, akik fehér köpeny nélkül, mindig mosolyogva figyelnek a gyerekekre.

A nyári táborokba ellátogattak azok a támogatók is, akiknek anyagi segítségével létrejöhettek a rendezvények. Különleges meglepetést szerzett Katona Alpárnak és Szénási Zoltánnak, a Rupicapra Sportklub futóinak látogatása, akik 210 kilométert szaladtak az Erdélyi-szigethegységben. A sportolók akciójukkal adományokat gyűjtöttek az ingyenes táboroztatáshoz. Ellátogattak a táborba a Catwalk szépsegszalon munkatársai is, akik bevezették a fiatalokat a hajápolás titkaiba. A szépségszalon tavasszal ajánlotta fel a gyerekek ingyenes táboroztatására egy teljes napi jövedelmét. A szervezők 2017-re újabb meglepetésekkel teli táborokat ígérnek. További információk László Zsuzsától kérhetőek a zsuzsa@yuppicamp.ro címen vagy a 0749-115191-es telefonszámon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »