Élményszerzés néhány meglepetéssel

Élményszerzés néhány meglepetéssel

Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek, vagy érmet nyerhetnek. Ezúttal a teniszezők esélyeit elemezzük. Két női indulónk, Babos Tímea és Jani Réka egyetlen céllal utazott el Rióba: hogy minél több meccsen lépjen pályára.

Vélhetően nem beugrókérdés lenne egy kvízjátékban, hogy ki is az a Tapavicza Momcsilló. Nos, ő nem más, mint az eddigi egyetlen olimpiai érmet szerző magyar teniszező. A dallamos nevű – szerb nemzetiségű – úriember bronzérmes lett az 1896-os athéni ötkarikás játékokon. Egyébként valóságos polihisztor volt: teniszjátékos, birkózó, súlyemelő olimpikon, valamint építész. A Rio de Janeiró-i olimpia előtt ugyan eljátszhatunk a gondolattal, sikerül-e megismételni vagy túlszárnyalni Tapavicza Momcsilló bravúrját a most indulási jogot szerző Babos Tímeának és Jani Rékának, ám felesleges. És nem azért, mert nem ismernénk el két játékosunk tudását, de a realitás sajnos azt mondatja velünk, Momcsilló úr még legalább négy évig egyedül lesz magyarként a sportág éremtáblázatán.

Babos Tímea ráadásul a női páros mellett az egyéni versenyben is ott lesz a mezőnyben, ami hatalmas bravúr, annak ellenére, hogy négy éve Londonban már átesett a tűzkeresztségen. 2012-es eredményeinek túlszárnyalása viszont nem elképzelhetetlen – egyesben a 2. fordulóig jutott, míg Szávay Ágnessel már az első körben kiesett párosban –, igaz, ehhez azért elkelne egy jó sorsolás. Attól nem kell tartanunk, hogy párospartnerével, Jani Rékával ne lennének összeszokva, ugyanis már gyerekkoruk óta barátok, ráadásul Babos élete első nemzetközi versenyét 2006 őszén Budapesten – a juniorok között – éppen mostani partnerével nyerte. És most sincsenek rossz formában, ugyanis a riói olimpia brazíliai előversenyén Florianópolisban Babos egyéniben két, Janival párban pedig ment már egy kört.

– Egyértelműen az a célom, célunk Rékával, hogy minél több meccset játszhassunk Rióban. Hatalmas élmény ez minden sportolónak, főleg egy olyan sportágban, ahol magányos farkasok csatáznak egymással. Nekem a londoni nyári játékok és a szingapúri ifjúsági olimpia is hatalmas élmény volt. Főleg London, hogy ott lehettem a megnyitóünnepségen, az első sorban vonulhattam, az olimpiai faluban élhettem, és találkozhattam, megismerkedhettem a többi sportolóval – mondta Babos Tímea.

Egy biztos, már az nagy szó volna, ha megismételnék párosban az eddigi legjobb magyar eredményt: a Mandula Petra, Marosi Katalin duó negyeddöntős volt a sydneyi olimpián 2000-ben.

Távolról sem a legjobb mezőny lesz ott Rióban, ugyanis az éljátékosok közül rengetegen lemondták a szereplést különböző indokoknál fogva. A hölgyeknél például nem lesz ott az orosz Marija Sarapova, a román Simona Halep (3. a világranglistán), a brit Konta Johanna (13.) vagy a gyermeket váró fehérorosz Viktorija Azarenka (7.); az uraknál a svájci Roger Federer (3.) és Stan Wawrinka (4.), az idei wimbledoni döntős kanadai Milos Raonic (7.), a cseh Tomás Berdych (8.), az osztrák Dominic Thiem (10.), a francia Richard Gasquet (15.), az amerikai John Isner (16.), vagy a két ausztrál fenegyerek, Nick Kyrgios (19.) és Bernard Tomic (22.). Szintén visszalépett a legendás férfi páros, a címvédő amerikai Bryan fivérek. Veretes névsor, amely a Roland Garros óta csuklósérüléssel bajlódó spanyol Rafael Nadal nevével egészülhet ki.

A tenisz már az első újkori olimpia programjában szerepelt, sőt a sportág adta 1900-ban, Párizsban az első női olimpiai bajnokot, aki nem más, mint az ötszörös wimbledoni győztes angol teniszező, Charlotte Cooper. 1928-tól kikerült a műsorból, s csak 1984-ben került vissza bemutató jelleggel, majd 1988-tól lett újból teljes jogú sportág. A vegyes páros az 1924-es játékok óta először szerepel a műsoron.

 

 

A riói magyar indulók.

Női egyes és női páros: Babos Tímea – Született: 1993. május 10. Klubja: MTK. Legjobb eredményei egyesben: két WTA-tornagyőzelem (2012, Monterrey, 2015, Tajpej). Legjobb eredményei párosban: 10 WTA-tornagyőzelem, háromszoros Grand Slam-győztes a juniorok között (2010 Roland-Garros, 2010 Wimbledon, 2010 US Open), kétszeres wimbledoni döntős (2014, 2016).

Női páros: Jani Réka Luca – Született: 1991. július 31. Klubja: MTK. Legjobb eredményei egyesben: 19 ITF-tornagyőzelem. Legjobb eredményei párosban: 22 ITF-tornagyőzelem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »