Elmenekült a luhanszki szakadárok vezetője

Elmenekült a luhanszki szakadárok vezetője

LUHANSZK. Sajtóértesülések szerint elmenekült csütörtökön a harmadik napja ismeretlen fegyveresek által blokád alatt tartott a kelet-ukrajnai Luhanszk városából Ihor Plotninckij, az önkényesen kikiáltott szakadár Luhanszki Népköztársaság "elnöke".

Az UNIAN ukrán hírügynökség a Novaja Gazeta orosz kiadványra hivatkozva jelentette, hogy Plotnickij politikai szövetségeseivel, Irina Tejcman hivatalvezetõvel és Anasztaszija Surkajevával, a helyi szakadár televízió vezetõjével együtt autókonvojban elhagyta Luhanszk városát.   

Azt nem tudni, hogy milyen irányba indultak el, és azt sem, hogyan tudtak kijutni Plotnickij hivatalának alagsorából, ahol elõzõ este óta tartózkodtak. Korábbi helyszíni beszámolók szerint csütörtökre virradóra az egyenruhájukon azonosítót nem viselõ, símaszkos, magukat fehér karszalaggal megkülönböztetõ fegyveresek megerõsítették az ostromgyûrût több páncélozott harcjármûvel Plotnickij hivatala körül.   

Hírdetés

Helyi lakosok beszámolói szerint a Luhanszkban két napja megjelent fegyveresek feloldották az útlezárásokat a város központjának több pontján, viszont erõiket Plotnickij hivatala köré csoportosították át. A városközpontban a fegyveresek megmotozzák a járókelõket, fõként a középkorú férfiakat. Míg elõzõ nap szinte kihalt a város, kevesen merészkedtek az utcára, csütörtök reggel már jóval több civil volt látható.

A szakadárok közötti puccsszerû belsõ konfliktus kedden robbant ki, amikor azonosítót nem viselõ fegyveresek szállták meg Luhanszkot. Ennek elõzménye, hogy Plotnickij hétfõn úgy döntött, meneszti a szakadár luhanszki terület "belügyminiszterét, Ihor Kornetet, õ azonban nem törõdött bele a döntésbe, sõt cáfolta, hogy leváltották volna õt hivatalából. Már aznap este a youtube videómegosztó portálon felvétel jelent meg arról, hogy katonai jármûvek hosszú oszlopa tart a város felé, de az nem derült ki, honnan érkezett.   

Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok arra mutattak rá, hogy az utóbbi idõben komoly feszültség alakult ki a szakadár terület politikai és fegyveres testületei között. Nem kizárt, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezetõ alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donyecki és a luhanszki szakadár területet, és ennek élén inkább a donyecki vezetõt, Olekszandr Zaharcsenkót látnák szívesen, és "beáldoznák" Plotnickijt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »