Elmaradhat a segesvári középkori fesztivál

Elmaradhat a segesvári középkori fesztivál

Hatalmas felháborodást váltott ki a segesvári vendéglátók és a turisták körében a városvezetés azon bejelentése, miszerint elmaradhat a több mint két évtizedes hagyományokkal rendelkező középkori fesztivál idei kiadása. 

segesvar_kozepkori_fesztival3_b

A számos turistát vonzó, Középkori Segesvár elnevezésű fesztivált immár 24 éve július utolsó hétvégéjén rendezik meg, de az idei kiadás megtartása kérdésessé vált a szervezés körüli bonyodalmak miatt. Ovidiu Mălăncrăvean polgármester az Agerpresnek elmondta, hogy a helyi tanácsnak pénteken kellett volna aláírnia a szerződést a nyertes projekt készítőivel, erre azonban végül nem került sor, ugyanis a testület jogi bizottsága negatívan véleményezte azt.

Az elutasításra egyébként azt követően került sor, hogy korábban ketten is megóvták a tender eredményét, és mindkét fellebbezést elutasították. Az elöljáró elmondta, hogy a jogászok a projekt azon kitételét kifogásolták, miszerint a pályázó maga is bérbe adta volna a fesztivál időtartamára bérbe kapott közterületet. A polgármester szerint a tanács június 28-i ülésén dönt arról, hogy megtartják-e egy későbbi időpontban a fesztivált. Mint mondta, azt a lehetőséget is mérlegelni fogják, hogy az önkormányzat saját szakállra szervezze meg a nagyszabású rendezvényt, amire augusztus végén vagy szeptember elején kerülhetne sor.

A szász város vendéglátói azonban a halasztással sem értenek egyet, és hanyagsággal vádolják az önkormányzatot. Elmondták, a turisták már valamennyi szállást lefoglaltak a fesztivál hagyományos időpontjára, és számos negatív visszajelzést kapnak amiatt, hogy mégsem a szokásos időben szervezik meg a látványosságot. A szállásadók attól tartanak, hogy a hagyomány „megtörésével” a fesztivál megszűnik a város védjegyének lenni. A Romániában elsőként megszervezett, számos újításáról híres középkori fesztivál évente 30–50 ezer látogatót vonz a segesvári vár köré.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »