Elmarad egy izgalmas randi: a héten nem békül ki Izrael és Palesztina

A korábbi elképzelések ellenére nem találkozik a héten Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Varsóban, aki szerint a tanácskozást izraeli kérésre halasztották el.

 

“Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 9-re ajánlott egy moszkvai találkozót. Beleegyeztem, és innen (Varsóból) akartam közvetlenül Moszkvába utazni” – mondta Abbász újságíróknak Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján.

Sajnos azonban az előző nap Putyin és Netanjahu képviselői találkoztak Jeruzsálemben, s az izraeli kormányfő küldöttei a tanácskozás elhalasztását javasolták

– ismertette Abbász. “Kész vagyok elfogadni bármilyen időpontot és helyszínt, mivel egyedül a párbeszéd vezet békéhez független államunk számára” – hangsúlyozta a palesztin vezető. “Az Izrael és Palesztina közötti béke közös érdekünk” – tette hozzá. Abbász szerint Palesztina emellett kész a felekezetek közötti párbeszédre is az iszlám, a judaizmus és a kereszténység képviselőinek részvételével, hogy “ne csak a világi hatalom, de a vallások is hozzájárulhassanak a Közel-Kelet visszatéréséhez a béke ösvényére”.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai megbízottja a nap folyamán a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: tanácskozott Netanjahuval az izraeli-palesztin rendezés kérdéséről, s jelenleg a béketárgyalások formájáról, helyéről és idejéről egyeztetnek. “Minden irányban és minden szinten aktív munka folyik” – mutatott rá a megbízott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »