Elmarad a hollande-i keménykedés: Putyin nem megy házhoz a pofonért

Elmarad a hollande-i keménykedés: Putyin nem megy házhoz a pofonért

Az orosz elnök bizonytalan időre elhalasztotta jövő hétre tervezett párizsi látogatását, miután Francois Hollande francia államfő közölte: ha úgy dönt is, hogy találkozzanak Vlagyimir Putyin magánjellegű látogatása alkalmával, akkor is csak Szíriáról hajlandó tárgyalni, és más programban nem akar részt venni vele. Erről Hollande környezetéből értesültek kedden a nyugati hírügynökségek. Közben újabb aleppói orosz légitámadásokról érkeztek jelentések.

A TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy a párizsi kormánypalotában nem adtak egyértelmű választ a Putyin látogatásának elhalasztását tudakoló kérdésre, és azt hangsúlyozták, hogy Hollande jövő heti végleges programjáról “még korai lenne beszélni”.

Az Élysée-palota kedden felvette a kapcsolatot a Kremllel, hogy egy Szíriáról szóló munkatalálkozót javasoljon Putyinnak, kizárva minden más programot, amelyen Hollande részt vett volna – mondta egy meg nem nevezett forrás. Erre a javaslatra válaszul Oroszország jelezte, hogy el akarja halasztani Putyin elnök látogatását – tette hozzá.

Putyin felavatott volna egy új orosz ortodox vallási és kulturális központot, amely magában foglal egy székesegyházat is, valamint megtekintett volna egy orosz művészeti kiállítást.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter hétfőn közölte: “Amennyiben a köztársasági elnök úgy dönt, hogy jön az orosz elnök, az nem a pompáról fog szólni, hanem az igazság megmondásáról, és arról, hogy kiutat találjunk abból, ami most ott (Szíriában) történik, és megértessük Oroszországgal, hogy veszélyes útra tér”.

Az október 19-re tervezett kétoldalú csúcstalálkozó létrejötte már vasárnap megkérdőjeleződött, miután Hollande a francia TMC tévécsatornának kijelentette: “Felteszem a kérdést magamnak, hogy hasznos lesz-e a találkozó? El tudjuk-e érni, hogy (Putyin) ne tegye azt, amit a szíriai rezsimmel együtt tesz, vagyis azt, hogy támogatja a rezsim légierejét, amely Aleppó lakosságát bombázza?” Hollande hangot adott meggyőződésének, hogy az Aleppóban történtek háborús bűncselekménynek minősülhetnek. “És azoknak, akik hasonló cselekedeteket követnek el, felelniük kell majd egyebek között a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt” – szögezte le.

A francia külügyminiszter viszont hangsúlyozta, hogy a Szíria miatti “mély nézeteltérés” ellenére Oroszország “partnerország, nem ellenfél” és a párizsi látogatáson egy ukrajnai csúcstalálkozóra is sor kerülhet.

Folytatják Aleppó bombázását

Orosz harci gépek kedden ismét elkezdték hevesen bombázni a kelet-szíriai Aleppónak a lázadók kezén lévő kerületeit, miután napokig viszonylagos nyugalom volt a városban – közölte a "lázadók" egyik vezetője és egy aktivistahálózat.

A heves légicsapások főleg Busztan al-Kaszr negyedet érik – mondta a Reuters hírügynökség tudósítójának a Fastakim lázadószervezethez tartozó Zakaria Malhifdzsi.

A kiújult orosz légitámadás tényét megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű aktivistahálózat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »