Elmarad a csütörtöki pedagógus-sztrájk

A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) által meghirdetett fokozatos sztrájk soron következő napján, október 13-án nem lesz tiltakozás. Ennek oka, hogy csütörtökre Szlovákia nemzeti gyásznapot hirdetett az ország első köztársasági elnöke, a nemrég elhunyt Michal Kováč tiszteltére.

 

„Az ISU sztrájkbizottsága tiszteletben tartja a Michal Kováč egykori köztársasági elnök temetésének napjára kihirdetett, október 13-i, csütörtöki nemzeti gyásznapot, és a hozzátartozóknak mély együttérzését fejezi ki. Az erre a napra tervezett négyórás sztrájk elmarad”

 

tette közzé az ISU. A fokozatos sztrájk október 19-én folytatódik, vagyis jövő szerdán újabb négy órás munkabeszüntetéssel tüntetnek a kezdeményezéshez csatlakozó pedagógusok.

 

A belügyminisztérium arra szólította fel az állami intézményeket és az önkormányzatokat, hogy a nemzeti gyásznap alkalmából eresszék félárbocra a szlovák nemzeti lobogót, illetve húzzák fel a fekete zászlót is. A gyásznap csütörtökön reggel 8:00-tól délután 17:00-ig tart.

 

A tanárok szeptembertől kezdődően tüntetnek a pedagógusok fizetésének emeléséért. Azt követelik, hogy a tanárok fizetését két lépcsőben emelje az állam, először 140 euróval, majd 90 euróval – 2017-től kezdődően. A tiltakozók egyúttal azt is elvárják az oktatási tárcától, hogy 400 millió eurót különítsen el az iskolák közötti regionális különbségek megszüntetésére.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »