Ellenzéki tévéket tiltott be a kormány

Ellenzéki tévéket tiltott be a kormány

Több mint harminc ellenzéki médiumot tiltott be a török kormány – terrorista propaganda terjesztésére hivatkozva. Ankara kilencven nappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amely bevezette a rendeleti kormányzást Törökországban.

A júliusi puccskísérlet után elrendelt rendkívüli állapot eredetileg október közepéig tartott volna, de a török kormány meghosszabbította.

„Úgy döntöttünk, hogy október 19. éjjel egy órától kiterjesztjük a rendkívüli állapotot. A döntést a nemzetbiztonsági tanács ajánlása alapján hoztuk meg. A kormány a huszadik ülésén határozott arról, hogy követi az ajánlást és meghosszabbítja a rendkívüli állapotot három hónappal – jelentette be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes.

A puccskísérlet után elrendelt politikai tisztogatásnak még mindig nincs vége. A török kormány egyetlen nap alatt 12 800 rendőr szolgálatát függesztette fel. Ankara arra hivatkozik, hogy titkon kapcsolatban álltak az első számú közellenségnek kikiáltott hitszónokkal, az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülennel. Gülen mozgalmát a török kormány terrorszervezetnek tekinti.

A kormány most a tévétársaságoknak üzent hadat. Az egyik ellenzéki tévé adását a rendőrség állíttatta le, mert a hatóságok szerint terrorista propagandát terjesztett.

Ez már egy tévétársaság székháza, az adást a rendőrség állíttatta le, a hatóságok szerint az ellenzéki adó „terrorista propagandát” terjesztett.

„A stúdiónk megmutatta, hogy a puccskísérleti utáni helyzetnek semmi köze a demokráciához, inkább egy másik puccs felé vezet. Az adás megszakítása bizonyítja ezt” – mondta az IMC TV általános igazgatója.

A csatornát kurdok irányítják. „A helyzet most sem különbözik a július 15-e estétől. Akkor katonák támadták meg tévécsatornákat. Most az IMC TV-t támadták meg és állították le kormányzati utasítások alapján” – mondta Pervin Buldan, a Népi Demokrata Párt parlamenti képviselője.

A tisztogatások során már több mint százezer állami alkalmazottat függesztett fel állásából a török kormány. 32 ezer embert le is tartóztattak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »