Ellenzéki reagálások

Beigazolódott a Jobbik legnagyobb félelme. Nem népszavazást kellett volna kiírni a kötelező betelepítési kvóták ellen, hanem az alaptörvényt kellett volna módosítani, amely „nem került volna semmibe, gyors és betonbiztos lett volna” – jelentette ki Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

Az ellenzéki politikus elmondta: a Jobbik abban érdekelt, hogy a kvóta semmikor és semmilyen formában ne legyen kötelező Magyarország számára.

„Felelőtlennek” és „elképesztő kudarcnak” nevezte a kormánypártok által kiírt népszavazást.

Úgy vélte, a referendum után Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania.

Elemzők: felelősség terheli a Jobbikot

A Jobbik szorult helyzetben van – így reagált Mráz Ágoston a Nézőpont Intézet vezető elemzője Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő nyilatkozatára. Mráz hozzátette: a Jobbikot is felelősség terheli azért, hogy nem lett meg az 50 százalékos részvételi arány, mert a Jobbik a kampány alatt láthatatlan volt.

Lánczi Tamás a Századvég Alapítvány vezető elemzője is úgy látja, hogy a Jobbik végig észrevétlen maradt a kampányban.

PM: Orbán Viktor gyűlöletpolitikája megbukott

A miniszterelnök “gyűlöletpolitikájának” bukásaként értékeli a Párbeszéd Magyarországért (PM) a kvótareferendum alacsony részvételi arányát. Szabó Tímea, a PM társelnöke pártja vasárnapi budapesti, több száz ember részvételével megtartott demonstrációján, a Kossuth téren azt hangoztatta, a félelemre építő hatalom, “Orbán Viktor embertelen és szívtelen kormánya” meg fog bukni. Hozzátette, a délutáni részvételi adatokból úgy látják, hogy már vasárnap megbukott az Orbán-kormány.

Szabó Tímea közölte, a demokratikus ellenzék pártjaihoz fordulnak annak érdekében, hogy október 24-én kezdjék meg az előválasztások előkészítését. Az erőszakmentesség mellett a közös munka október üzenete – mondta.

Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke szerint az előzetes adatok arra mutatnak, hogy a kvótareferendum nem lesz érvényes az alacsony részvétel miatt. “Ezért ünnepeljük közösen, hogy a gyűlöletlufi, amit Orbán Viktor olyan nagyra fújt, ma este kipukkad” – tette hozzá.

Zugló polgármestere azt mondta, a vasárnapi népszavazás már a múlt, amivel nem akarnak többet foglalkozni, inkább a jövőre koncentrálnának. Olyan országot szeretnének, ami nem a félelemről, hanem a reményről szól – jelentette ki.

Szerinte a pártja által javasolt előválasztás nem pártpolitikai kérdés, hiszen sokkal fontosabb annál, mindenkié, aki egy új köztársaságot akar építeni. Közölte, az előválasztást 2017-ben meg kell tartani, hogy a 2018-as parlamenti választást megnyerhessék.

Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman beszédében azt kérdezte a hallgatóságtól, meddig tűrik még, hogy a gyűlölethullám elárassza az országot, vagy, hogy az egészségügy állapota miatt rettegni kell a betegségektől, a tanárokat pedig arra kényszerítik, hogy “engedelmes alattvalókat” neveljenek a gyerekekből.

“Mikor vesszük vissza tőlük a hazánkat, mikor szolgáltatunk igazságot és mikor gondoskodunk végre arról, hogy a hozzájuk hasonlók soha többet ne uralkodhassanak felettünk?” – tette hozzá a kormányra utalva.

Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke a színpadon kijelentette: a népszavazásnak nem lesznek győztesei, de az kiderülhet, hogy Magyarország nem kér a gyűlöletből és Orbán Viktor politikájából.

“Magyarország az Európai Unió teljes jogú, büszke tagja akar lenni; Magyarország gazdag, nyitott és szolidáris akar lenni” – mondta, hozzátéve, hogy ehhez új szemmel kell nézni a világra és a politikára is, hinni kell abban, hogy lehet győzni a direkt felkorbácsolt gyűlölet ellenében is.

Kálovics Enikő egyetemista, aktivista arról beszélt, hogy a kormány népszavazási plakátjain az olvasható, a bevándorlási hullám kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma az Európai Unióban. Úgy tűnhet, mintha a kormány a magyar nők sorsát a szívén viselné, de a valóság ezzel szemben az, hogy nem törődik a családon belüli erőszak áldozataival – vélte, hozzáfűzve: Magyarországon minden ötödik nő bántalmazott, és ez nincs összefüggésben a menekültválsággal.

Szűcs Balázs református lelkész, az erzsébetvárosi önkormányzat ellenzéki képviselője azt mondta, csak a szeretet, az odafordulás épít, a gyűlölet és a félelem nem. Közölte, több vallási közösség vezetőjével, lelkészével közös nyilatkozatot írtak, és ebben az áll: azt érzékelik, hogy a menekültválság kapcsán egyes erők a kirekesztés és a gyűlölködés hangját kívánják uralkodóvá tenni.

Az Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett demonstráció végén a résztvevők kezükkel formált szívet mutattak fel a félelemkeltés, az uszítás és a gyűlölet elutasításaként. Elhangzott, hogy október 2. Mahatma Gandhi születésnapja és az erőszakmentesség világnapja is.

A rendezvényen több szocialista politikus is feltűnt, a hallgatóság soraiban volt Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, Lendvai Ildikó, a párt volt elnöke, valamint Teleki László és Korózs Lajos országgyűlési képviselők.

Gyurcsány: Orbán kudarcot vallott

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett – kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este.

“Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon” – mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »