Ellenzéki össztűz a Liget ügyében

Ellenzéki össztűz a Liget ügyében

Végképp politikai síkra terelődött a Városliget 156 milliárd forintból tervezett állami beruházásának, a parkrendezésnek és az új intézmények építésének az ügye. A ligetvédők korábbi bontásgátló tüntetéseit kísérő erőszakos jelenetek, a biztonsági őrök és a rendőrök fellépései miatt ellenzéki politikusok bombázzák kérdéseikkel a belügyminisztert. Egy javaslat hatályon kívül helyezné a Városliget-törvényt is.

Mi folyik a Városligetben? – ezzel a kérdéssel kért levélben tegnap azonnali írásbeli tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. Közleményében a tervezett 156 milliárdos fejlesztés körül az elmúlt hetekben a Közlekedési Múzeum bontásánál, illetve a volt Hungexpo-területek kiürítésénél tapasztalt botrányos és erőszakos eseményekre utalva kiemelte: választ vár arra, kik és hogyan akadályozták a rendőrség munkáját, és mindez milyen intézkedést vont maga után. – Igaz-e, hogy a Városligetben a tüntetőkkel és a rendőrökkel szemben is támadólag fellépő „biztonsági emberek” között olyanok is feltűntek, akik februárban a Nemzeti Választási Irodánál megakadályozták az MSZP vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kezdeményezésének benyújtását? – kérdezte a szocialista politikus. Az iránt is érdeklődött, mi kellene még ahhoz, hogy a rendőrök végre fellépjenek a „biztonsági emberek” és megbízóik önkényével szemben – vagy megvárják, hogy a Parlamentbe történő belépésre is kopasz verőlegényektől kell majd engedélyt kérni?

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szintén a belügyminiszterhez nyújtott be három írásos kérdést a „törvénysértő fekete ruhás emberek” elleni fellépés elmaradása, a ligetvédők bántalmazása, illetve a Városliget „rendőri megszállásának” költségeit firtatva. Független parlamenti képviselőként Szabó Tímea benyújtott egy javaslatot is a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről, illetve a kiemelt jelentőségű beruházások szabályozásának módosításáról is. Vadai Ágnes (DK) tegnapi sajtótájékoztatóján felszólította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki, a Városligetben dolgozó őrző-védők „miért állhatnak a törvények felett”.

Közben Tóth Csaba, a ligeti építkezések őrzésével megbízott biztonsági cég vezetője az Origónak cáfolta, hogy „szándékosan vertek volna tüntetőket”. A lap szerint tagadta, hogy komoly politikai kapcsolatai lennének a Fidesszel, mivel – mint mondta – az MSZP kormányzása alatt is részt vettek focimeccsek biztosításában. A tiltakozók tegnap a volt „táboruk” kiürítésénél a birtokvédelmi eljárást lefolytató józsefvárosi jegyzőnek „Gerinctelen köztisztviselő-díjat” akartak átadni. Eközben a Városliget Zrt.-nél órákon át elemezték a botrányos jelenetekről készült videókat. Zalka Szilvia sajtóreferens elmondta, egyelőre nem lépnek semmit, ugyanakkor folyamatosan dolgoznak a múlt héten általuk bejelentett „Zöld Liget Fórum” összehívásának az ütemtervén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »