Ellentmondó információk a EgyptAir katasztrófájáról

Már biztos, hogy robbanás történt a múlt héten a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir gép fedélzetén – közölték nevüket elhallgató egyiptomi törvényszéki szakértők kedden. A szakértők vezetője azonban téves sajtóinformációknak nevezte a híreket, és azt állította: a jelentés nem az ő csoportjának tagjaitól származik.

Az egyiptomi gép egy robbanás következtében zuhant bele az óceánba – derült ki egyiptomi törvényszéki szakértők vizsgálatából. A maradványok között azonban nem találtak semmilyen robbanószerkezet maradványt – tudta meg a Reuters hírügynökség, aki korábban is többször megkérdőjelezte egy lehetséges detonáció lehetőségét.

Cáfolja a híreket a vizsgálat vezetője

A vizsgálat vezetője dühösen reagált a robbanásról szóló hírekre, és azt állította: nem tudja, hogy honnan származnak az információk, de az biztos, hogy nem az ő csapatától:

“A gép lezuhanásáról szóló legújabb hírek hamisak, puszta feltételezések, melyek nem a törvényszéki szakértők vizsgálatából származnak” – közölte Hesham Abdelhamid a MENA (Middle East News Agency) egyiptomi hírügynökséggel.

A robbantás apró darabokra szakította az embereket, a maradványok között nem is található egész emberi testrész, egy kéz vagy egy fej – közölte a Kairóba küldött 80 darab emberi maradványt személyesen is megvizsgáló szakértő az AP hírügynökséggel.

Egy másik szakértő viszont azt mondta, hogy pont azért nem lehet csupán egy bomba felrobbanásra leszűkíteni a gép lezuhanásának okait – pont azért, mert nagyon apró maradványok álltak csak a rendelkezésükre. Természetesen mindkét szakértő név nélkül nyilatkozott, mert a hivatalos egyiptomi közlemény előtt tilos belső információkat kiadniuk.

A kutatásnak még koránt sincs vége, hiszen még javában keresik a gép fekete dobozát, amely egyértelmű magyarázatot adhat az eltűnésre és a tengerbe zuhanásra is. A hatóságoknak azonban sietniük kell: a víz mélyére lesüllyedt adóvevő doboz már csak 30 napig képes rádiójeleket sugározni.

Csütörtök hajnalban tűnt el a gép

Az EgyptAir MS804-es Párizs-Kairó járata csütörtök hajnalban, a görög légteret elhagyva tűnt el a radarok képernyőjéről. Másnap az egyiptomi partoktól 180 kilométere északra találtak darabokat és egyéb tárgyakat, maradványokat a repülőgépből, illetve a fedélzetről.

Semmilyen lehetőséget nem zárnak ki az egyiptomiak

Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet. Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

A Reuters hírügynökség viszont névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesekre hivatkozva közölte pénteken, hogy műholdfelvételek előzetes elemzése nem erősíti meg azt a gyanút, hogy robbanás történt volna a gép fedélzetén.

 Francia szakértők szerint még napokig eltarthat az adatrögzítők utáni kutatás 

Még napokig eltarthat a múlt héten 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító repülési adatrögzítőinek felkutatása, főként mert az ehhez szükséges különleges eszközöket még nem helyezték üzembe – vélték kedden francia szakértők. A görög hatóságok közlése szerint szerdán megkezdik az Egyiptom által kért repülési adatok átadását.

Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, a kutatásra rálátó egyik forrás szerint 40 tengeri mérföld (74 kilométer) átmérőjű az a terület, amelyet át kell fésülni.

Először üzembe kell helyezni a feketedobozok felkutatására kifejlesztett eszközöket, például a szuper érzékeny víz alatti mikrofonokat, az úgynevezett hidrofonokat, majd ezeknek el kell fogniuk a feketedobozok által kibocsátott jeleket, és ezután felszínre kell hozni őket. Mindez még több napig eltarthat – jegyezte meg a forrás. Ezt egy másik szakértő is megerősítette.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »