Ellentétes vélemények a népszavazásról: így értékeltek az elemzők

A Nézőpont Intézet egyértelmű sikerként értékeli, a Political Capital ezzel szemben kudarcnak tartja az eredményt.

“A “nem” szavazatok elsöprő többsége azt mutatja: a magyarok nem pártkérdésként, hanem nemzeti ügyként ítélik meg a bevándorlás kérdését – írta a Nézőpont Intézet” az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésében. Szerintük a kvótareferendum az uniós csatlakozásról döntő népszavazáshoz hasonló részvételt, de még egyértelműbb választói akaratnyilvánítást hozott. Az intézet azt írja, hogy 2003-ban az érvényesen szavazók 84 százaléka támogatta az EU-csatlakozást, a kvótareferendumon pedig az érvényes szavazatok mintegy 98 százaléka ellenezte a kötelező betelepítést. Figyelemreméltónak nevezték, hogy a mostani népszavazáson úgy sikerült ilyen nagy arányban mozgósítani és elérni több millió egy irányba szavazót, hogy kizárólag a kormánypártok mozgósítottak.

“A Nézőpont szerint a népszavazás aligha marad következmények nélkül: a következő hetekben elsőként a magyar parlamentben, a következő hónapokban pedig az európai választásokon találhat visszhangra a magyarok döntése a kényszerbetelepítés elutasításáról.    “

Juhász Attila, a Political Capital igazgatója ezzel szemben azt emelte ki, hogy “minden idők legköltségesebb magyarországi politikai kampánya sem volt elég egy érvényes népszavazáshoz, aminek következtében a Fidesz belpolitikai szinten “pirruszi, azaz csak pillanatnyi vereséget” szenvedett.”

A népszavazás ugyanis hiába lett érvénytelen, a nemek nagy aránya lehetővé teszi, hogy a kormánypárt “győzelemként értékelje ezt a kudarcot” – fejtette ki, hozzátéve, az ellenzéki pártok ezzel párhuzamosan nem látszanak elég erősnek ahhoz, hogy ezt az értelmezést felülírják. Az elemző szerint nemzetközi szinten kudarc Orbán Viktornak az érvénytelen népszavazás. Közjogi értelemben ugyan egy érvényes tagállami népszavazás sem írhatta volna felül az Európai Unióban elfogadott döntéseket, de egy érvénytelen népszavazás a politikai nyomásgyakorlásra is alkalmatlan. A Political Capital igazgatója szerint amúgy a népszavazástól függetlenül, már nem nagyon maradt politikai támogatottsága bármilyen kötelező jövőbeni elosztásnak a nyugati tagállamok részéről sem.

Rovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: külföld, politika, Magyarország, népszavazás, migrációs válságForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »