Ellenőrizetlenül elköltött 1,7 milliárd forint, ügyészségi nyomozás, fideszes mindennapok Dunakeszin

Ellenőrizetlenül elköltött 1,7 milliárd forint, ügyészségi nyomozás, fideszes mindennapok Dunakeszin

Dunakeszi önkormányzata által 2001-ben létrehozott Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítványnál történt visszaélések tipikus példája a Fidesz-féle korrupciónak, arra amikor a helyi önkormányzati vezetők és a helyi maffiózók gyümölcsöző kapcsolata különböző bűncselekmények elkövetését jelenti, az ügyben már az ügyészség is nyomozást folytat – mondta Hegedűs Lórántné, a Jobbik önkormányzati képviselője, Varga Zoltán, a Jobbik dunakeszi elnökével megtartott közös sajtótájékoztatóján.

A Dunakeszi önkormányzata polgármesteri hivatalába bejegyzett Dunakeszi Úthálózatáért Közalapítvány 1,7 milliárd forintnyi közpénzzel mind a mai napig nem tud elszámolni – emelte ki a legnagyobb ellenzéki párt képviselője. Majd hozzátette: sem az alapítvány, sem az önkormányzat nem válaszol semmilyen megkeresésre és közérdekű adat kikérésére.

A közalapítványnál történt visszaélések miatt a Jobbik nemrégiben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett, az ügyészség pedig az elmúlt napokban elrendelte a nyomozást – hangsúlyozta Hegedűs Lórántné. A politikus úgy véli, hogy egyetlen önkormányzatban sem lehet ilyen felelőtlen módon gazdálkodni az közpénzekkel.

Dunakeszi városának önkormányzata 2001-ben azzal a céllal hozta létre ezt a közalapítványt, hogy a településen az útépítéseket elvégezze. Ezt követően az önkormányzat úgy folyósított minden évben több száz millió forintnyi összeget a közalapítvány részére, hogy semmilyen formában sem követelte meg az összegekkel történő elszámolást – mondta Varga Zoltán.

A Jobbik dunakeszi elnöke a közalapítvány működésének elmúlt tizenöt esztendejéből mindösszesen egy-két évre vonatkozóan talált bármiféle dokumentumot annak gazdálkodásáról. Példaként a 2005-ös évet említette, abban az esztendőben az alapítvány mintegy félmilliárd forintot kapott az önkormányzattól, az erről szóló elszámolást pedig csupán egy egyoldalas tájékoztató jelentette amit be is mutatott a sajtó megjelent képviselőinek.

Ez lenne egy teljes elszámolás több mint félmilliárd forintról

A közalapítvány működése során egyetlen évben sem teljesítette a bíróság felé a beszámolói kötelezettségeit. Az önkormányzat pedig folyamatosan akadályozza az ügyben folytatott tényfeltáró munkájukat – hangsúlyozta Varga Zoltán. A politikus ezen azért nem lepődött meg, mert a közalapítvány első kuratóriumi elnöke jelenlegi Dunakeszi fideszes alpolgármestere, az öt követő alapítványi vezető pedig a Fidesz támogatásával volt önkormányzati képviselő.

A Jobbik dunakeszi elnöke kitért továbbá arra is, hogy a közalapítvány tavaly ősz óta gyakorlatilag eltűnt. Bár hivatalosan továbbra is a település önkormányzatának épületébe van bejegyezve, a hivatalos megkeresések „címzett ismeretlen” pecséttel érkeznek vissza az önkormányzattól. Ezért korábban már közérdekű adattal való visszaélés miatt is feljelentést tettek.

Varga Zoltán felszólította az önkormányzatot, hogy hagyjanak fel az alapítvány körüli titkolózással, és nevezzék meg azokat a felelősöket, akik miatt Dunakeszi történetének legsúlyosabb korrupciós ügyében eljárás indult. Választ várnak továbbá a település jelenlegi fideszes alpolgármesterétől arra, hogy milyen szerepe van és volt, az alapítvány gyanús pénzügyei kapcsán.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »