Ellenállnak az antibiotikumoknak, komoly problémát okozhatnak

Ellenállnak az antibiotikumoknak, komoly problémát okozhatnak

Az ellenálló kórokozók okozta fertőzésekről rendeztek tudományos konferenciát az idén fennállásának 170. évfordulóját ünneplő Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban. A közegészségügyi probléma világméretű, hiszen egyre több olyan kórokozó ismert, amely ellen nem hatásos az antibiotikumos kezelés.

Az már a múlt század végén kiderült, hogy problémát fog okozni, ha egyes ellenálló kórokozók okozta fertőzésekre nem lesz hatásos gyógyszer. A rendelkezésre álló antibiotikumok ugyanis nem minden betegségnél alkalmazhatók. „Új antibiotikumokra nagyon nem számíthatunk. A jelenleg rendelkezésre állókkal kell gazdálkodnunk, és bizonyos súlyos infekciók esetén néha olyan lehetőségünk sincs, hogy nincs a palettán olyan szer, ami az adott kórokozóval szemben hatásos lenne” – mondta Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvos igazgatója.

A szakemberek szerint ez ma világszerte közegészségügyi gond, ráadásul a kialakulásában a betegek is felelősek, mert sokan idő előtt abbahagyják az antibiotikus kezelést. Márpedig ilyenkor csak a gyengébb kórokozók pusztulnak el, az erősebbek életben maradnak. „Tudomásul kell venni, hogy aki kórházba bekerül, az kaphat fertőzést. Ez magából a kórházi létből adódik, nem feltétlenül az infrastruktúrából és a szakmai hiányosságaiból. A betegségeknek lehetséges szövődménye az, hogy fertőzést kapnak az ellátottaink. De – és amiről soha nem beszélünk – az egészségügyi ellátás központja nem a kórház kéne, hogy legyen” – mondta Moizs Marianna, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója.

Az Európai Járványügyi Központ legutóbbi jelentése szerint a fertőzések elleni kezelések egyre nehezebbek, egyre gyorsabban alakulnak ki gócpontok. „Érezhető, hogy a gyógyítás minőségét veszélyezteti. Tehát az egyéb tevékenységeket. A sebészet, a szívátültetések, a daganatos betegségek kezelését is veszélyezteti az, hogyha az antibiotikus rezisztenciával, a fertőzésekkel nem foglalkozunk kellőképpen” – fejtette ki Melles Mária, az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója.

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint 2015-ben a betegek mintegy tíz százaléka fertőződött meg kórházi eszközök használatakor Magyarországon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »