Elkülönítik a britek a szélsőséges eszméket hirdető rabokat

A brit kormány bejelentette hétfőn, hogy a jövőben elkülönítik a börtönökben a szélsőséges eszméket hirdető rabokat, hogy „ne tudják mások elméjét mérgezni”.

Liz Truss igazságügy-miniszter azt is közölte a BBC-vel, hogy a börtönök könyvtárainak polcairól eltávolítják a radikális műveket, és szigorúbban fogják ellenőrizni a börtönpapok tevékenységét.

Az intézkedéseket azt követően jelentette be a kormány, hogy egy frissen közölt jelentés szerint egyre nagyobb gondot jelent a szélsőséges iszlamizmus terjedése a szigetország börtöneiben. Egyre több a muszlim börtönbanda, szélsőséges rabok az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet támogatására szólítanak fel, és fenyegetik a börtönőröket, rabtársaikat és a börtönpapokat. Egyes rabok önjelölt „emírként” lépnek fel, erőszakkal áttérítenek az iszlám hitre, és radikalizálnak másokat.

Liz Truss szerint nem szabad hagyni, hogy a szélsőséges rabok „mérgező ideológiát terjesszenek a többiek között”. A BBC-nek azt mondta: speciális részlegeket alakítanak ki angliai és walesi börtönökben, hogy el tudják különíteni a „leginkább felforgató radikálisokat”. A szakértők véleményét alapul véve erre már csak azért is szükség lehet kommentárok szerint, mert az angliai és a walesi börtönökben jelenleg nem tudják hatékonyan feltartóztatni a szélsőséges eszmék terjedését.

Alapos képzés, szigorú megtorlás

A szigorú elkülönítés mellett a szakértők javasolták a kormánynak, hogy a börtönőrök kapjanak alaposabb képzést vallási és kulturális kérdésekben, illetve azt, hogy legyen szigorúbb a megtorlás azok esetében, akik erőszakkal fenyegetőznek, vagy szélsőséges eszméket hirdetnek.

Az elkülönítés kérdése Nagy-Britanniában Anjem Choudary miatt különösen nagy visszhangot váltott ki. A radikális hitszónokot július végén találták bűnösnek terrorizmus támogatásának vádjában, büntetését szeptemberben szabják ki, akár tízévi szabadságvesztéssel sújthatják. Choudary, akit húsz éve próbáltak rácsok mögé juttatni a hatóságok, többször is az Iszlám Állam terrorista szervezet támogatására szólított fel, és több elítélt terroristára volt hatással. Sokan attól tartanak, hogy eszméit a börtönben is hirdetni fogja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »