Elkezdték visszaküldeni a migránsokat Macedóniából

Elkezdték visszaküldeni a migránsokat Macedóniából

Elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a migránsokat, akik hétfőn, elhagyva a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, a határkerítést megkerülve, egy áradó folyón átkelve bejutottak Macedóniába – közölte egy macedón rendőrségi forrás.

Azt nem részletezte, hogyan küldik vissza Görögországba a több száz embert.

Ivica Bocevski, Gjorge Ivanov macedón elnök szóvivője a történteket „nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek” nevezte, és hangsúlyozta, hogy Macedónia „nem fogja engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását”. „Le van zárva” – jelentette ki.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közben dicsérte a macedón hatóságok munkáját. Úgy fogalmazott, hogy miközben Macedónia nem tagja az Európai Uniónak, sokkal jobban védi stabilitását, mint egyes uniós országok.

Hétfőn – a határátlépő menedékkérőket kísérő – több tucat, a macedón hatóságok szerint mintegy 80 újságírót és fotóriportert vettek őrizetbe. A macedón rendőrség határsértéssel gyanúsította meg őket. Sokukat este 10 óráig tartottak őrizetben, azután bírság ellenében elengedték őket.

Egyesével ellenőrizték őket

A macedón belügyminisztérium szóvivője azzal indokolta az újságírók viszonylag lassú elengedését, hogy az aktivisták és olykor a menedékkérők is újságíróknak adják ki magukat, ezért mindenkit egyesével ellenőriztek.

Előállították az MTI fotóriporterét is, aki elmondta: a rendőrség közölte az újságírókkal, hogy 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. A rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak.

Az MTI munkatársa azt is elmondta: két kisebb folyón átkelve követte a tömeget, és a második folyó átlépése után nem jelezte semmi, hogy macedón területre léptek volna, ezért az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

Rácskerítésre cserélik a szögesdrótot

Szlovénia elkezdte rácskerítéssel felváltani az ideiglenes szögesdrótot, amelyet a Horvátországgal közös határának több szakaszán emelt decemberben a migránsok ellen – közölte hétfőn a szlovén belügyminisztérium szóvivője. A cserét először a turisták által látogatott helyek és a települések közelében lévő határszakaszokon végzik el. Tíz kilométernyi rácskerítés már készen van – tette hozzá a szóvivő.

Szlovénia egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy ismét szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be területére, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy menedéket kérnének Szlovéniában. Az intézkedésekre Szerbia és Horvátország is reagált, és hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

Szlovénia decemberben 166 kilométer hosszan emelt szögesdrótot a Horvátországgal közös határán. Ezt most azért cserélik le, mert a rácskerítés kevésbé veszélyes a vadállatokra és lakosságra nézve is. Mindazonáltal az AFP hírügynökség idéz egy lakost, aki szerint a négy méter magas rácskerítés is akadályozza majd a mozgást, különösen a turizmus kárára lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »