Elkezdődött a tanév a Sapientia csíkszeredai karán

Elkezdődött a tanév a Sapientia csíkszeredai karán

Tizenhatodik tanévét nyitotta meg hétfőn a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai kara. A felsőoktatási intézmény egy sörfőző berendezést kapott a Csíki Sör Manufaktúra és a Zip Technologies jóvoltából.

sapientia tanevnyito vn 011_b

A tanévnyitón elsőként Zsigmond Barna Pál magyarországi főkonzul szólt a hallgatókhoz, hangsúlyozva, hogy nem a problémákra, hanem a megoldásokra kell koncentrálni. „Megnyitása óta a Sapientia egyetem élő bizonyítéka annak, hogy van megoldás a problémákra, csupán bátorságra, kellő akaratra és kitartásra van szükség” – emelte ki a főkonzul.

Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke arra ösztönözte a gólyákat, hogy az egyetemen megszerzett tudást itthon használják. „Rajtatok is múlik Székelyföld jövője, mindenki igyekezzék hozzátenni azt a pluszt, ami ezen az egyetemen kapható” – kérte Barti.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kifejtette, nem az a fontos, hányan iratkoznak az egyetemre, hanem az, hogy hányan fejezik be. Hozzátette, még az sem fontos, hányan végzik el az egyetemet, hanem az, hogy mivel maradnak, mit tudnak felhasználni abból, amit elsajátítottak.

Dr. Makó Zoltán, a Sapientia EMTE csíkszeredai karának dékánja a bizalom fontosságát hangsúlyozta, majd András Előd, a Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte az elsőéveseket. Nevükben Mándoki Bernadett elsőéves kommunikáció és PR-szakos hallgató szólt a résztvevőkhöz, majd Makó Zoltán dékán vezetésével az elsőévesek ünnepélyes esküt tettek, utána pedig Csapai Árpád egyetemi lelkész és Szatmári Ingrid református lelkész megáldották az ünneplőket.

Az alkalomból a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra és a miskolci Zip Technologies Kft. közös felajánlásaként az Élelmiszertudományi Tanszék egy 50 ezer euró értékű mikrosörfőző berendezéssel lett gazdagabb, amelyet a tanévnyitót követően adtak át. „Úgy tűnik, hogy mi adunk ajándékot az egyetemnek, de az igazi ajándékot mi kaptuk, mivel amit segítésnyújtásként az elmúlt két és fél évben az egyetemtől kaptunk, sokkal több, mint ez a csekély hozzájárulás” – mondta Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra tulajdonosa.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »