Elkészült a nagyenyedi iskolacsoda

Elkészült a nagyenyedi iskolacsoda

Kívülről-belülről impozáns látványt nyújt a frissen felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. A több száz éves alma mater épületegyüttesét uniós forrásokból, a református egyházkerület és a helyi önkormányzat támogatása révén újították fel és szerelték fel korszerű, digitális oktatóeszközökkel – számol be Kiss Előd-Gergely a kronika.ro-n. „Csodának tekinthető, hogy a kollégium így áll” – mondta a nehézségekre utalva Kató Béla püspök, aki szerint közös összefogás, együttműködés eredménye a felújítás.

Kívülről–belülről impozáns látványt nyújt a frissen felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, ahová kedden az Erdélyi Református Egyházkerület meghívására látogatott el a kronika.ro munkatársa. A több száz éves kollégium épületegyüttesét uniós forrásokból, valamint az egyházkerület és helyi önkormányzat támogatása révén újították fel és szerelték fel korszerű, digitális oktatóeszközökkel. A beruházás értéke mintegy hatmillió euró.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a református egyház 2004-ben kapta vissza az épületegyüttest, a kollégiumnak régen azonban nemcsak az ingatlantömb volt a birtokában, tanári lakásokkal, erdővel, földekkel rendelkezett. Ez a vagyon tette lehetővé, hogy egykor gyakorlatilag önállóan tudott működni, mutatott rá a püspök. Mint részletezte, a visszaszolgáltatás után időbe került birtokba venni az ingatlanokat, mert az épületegyüttes ad otthont a dokumentációs könyvtárnak és a természetrajzi múzeumnak is.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »