Elkeserítőek az adatok – Még mindig túl kevesen vesznek részt a méhnyakrák szűrésen

Elkeserítőek az adatok – Még mindig túl kevesen vesznek részt a méhnyakrák szűrésen

Sajnos öt évvel a bevezetését követően még mindig túl kevesen vesznek részt a méhnyakrák szűrésen. A program kezdeményezőjével, dr. Ritli Lászlóval beszélgettünk.

A szűrés bevezetését ő maga valósította meg miniszteri mandátuma alatt. „Szívügyem volt ez, már korábban eldöntöttem, hogy ha egyszer vezetői pozícióban leszek, ezt véghez viszem” – mondta mondta el dr. Ritli László egyetemi adjunktus, a Gavril Curteanu városi kórház gyermekklinikájának vezetője. Az adatok ugyanis elkeserítőek: nálunk a méhnyakrákkal kórismézettek 80-85 százaléka meghal, mert túl későn fedezik fel, míg az európai átlag ennek pont a fordítottja: ilyen arányban gyógyulnak ki a betegek a méhnyakrákból.

Világszerte

Az ingyenes szűrés bevezetése az egyik nagy horderejű projekt volt, amelyet sikerült véghezvinni – de nem volt könnyű megszervezni, előteremteni a forrásokat, kidolgozni a metodológiát, megszerezni a jóváhagyásokat – s olykor pont a döntéshozók tájékozatlansága volt akadály. Fontos tudni, hogy a Babeş-Papanicolau teszt mind a mai napig a legjobb ismert módszere annak, hogy kiszűrjék a méhnyak esetleges rosszindulatú elváltozásait, világszerte ezt használják, mondta dr. Ritli László.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »