Elképesztő cikket közölt az Economist

Elképesztő cikket közölt az Economist

Ellentmondásokkal teli cikket közölt Magyarországról a brit The Economist

Orbán Viktort diktátorozza, a Momentum Mozgalmat pedig a magyar liberális oldalt összefogni képes pártként mutatja be a The Economist nevű brit hetilap. Azonban ugyanaz az írás arról is beszámol, hogy Fekete-Győr Andrásék egyik párttal sem kívánnak összefogni, sőt az egész magyar politikai elitet leváltanák . A kormánykoalíciót egyszerre sérülékenynek és stabilnak ábrázolja az önmagának ellentmondó cikk. A néppártosodó Jobbikot ultra-nacionalistának nevezik, ugyanakkor radikális szavazóik elvesztéséről számolnak be.

A Momentum mozgalom Fekete-Győr Andrással az élen nemcsak a diktátornak nevezett Orbán Viktort, hanem Magyarország egész politikai elitjét kívánja leváltani – írja a The Economist nevű brit hetilap.

A francia elnököt, Emmanuel Macront példaképének tartó párt „demokratikus forradalomra” készül – olvasható. A szerveződés egy pillanatképét Che guevara-i klisékkel ábrázolja a lap: a szakállas Fekete-Győr egy kocsmában összeverbuválódott fiatal hallgatóság előtt vázolja világmegváltó terveit, közben pedig úgy elragadja a hév, hogy a levegőt püföli. Egyesek számára ez a sörkerti idill az utóbbi évek legígéretesebb politikai fejleményét képviseli Magyarországon a cikk szerint.

A Momentum eddigi tevékenységéből a 2024-es nyári olimpiai játékok magyarországi megrendezésének szabotálását emeli ki a magazin, programjukból pedig azt, hogy a politikai aréna bal- és jobboldala közti hagyományos ellentétek meghaladását oly módon tűzték ki, hogy „nyitottak”.

Hírdetés

A cikk felhívja a figyelmet, hogy a Momentum megjelenése tovább ronthatja az ellenzék helyzetét, ha nem fognak össze a széttöredezett liberális oldallal, amelynek nagy részét néhány százalékos támogatottságú törpepártok alkotják.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy Fekete-Győrék önállóan kívánnak boldogulni, dühük nagy része pont a szocialisták ellen irányul, akik a csőd szélére juttatták az országot, így a hazugságaiba belebukott Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett DK-val sem kívánnak összefogni.

A jelenlegi magyar vezetéssel kapcsolatban a cikkben az áll, hogy Orbán Viktor nagyon sérülékeny a CEU ügyében tartott tüntetések, az országban tapasztalható korrupció és az erősödő orosz befolyás miatt, valamint pártja támogatottságának az idei év első néhány hónapjában mért pár százalékos csökkenése következtében. Ezzel szemben egy másik helyen már a Fidesz-KDNP koalíció szilárd hatalmáról írnak: csodával érne fel, ha a jövőre tartandó országgyűlési választáson kormányváltás történne.

A Jobbikban zajló folyamatokat a cikk úgy értelmezi, hogy a legnagyobb ellenzéki párt visszavett neo-fasizmusából. Vona Gáborék középre húzásaként könyvelik el az erősen antiszemita retorika elhagyását és a Magyar Gárda felszámolását, ugyanakkor még mindig ultra-nacionalistának nevezi az írás a Jobbikot.

Hozzáteszik: ezzel a váltással nehezen tudja megtartani a párt radikális támogatóit. A különös írás értékelése szerint a jelenlegi magyarországi helyzet a liberálisoknak nagy esély a hatalom megragadására.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »