Elkelhet a Népszava és a Vasárnapi Hírek

Elkelhet a Népszava és a Vasárnapi Hírek

A korábban az Origót is megkörnyékező Brit Media szeretné megvásárolni a baloldali lapokat.

Ugyan két és fél hete a 24.hu-nak még azt mondta a Brit Media ügyvezetője, Megyeri András Jonatán (róla lejjebb olvashatnak bővebben), hogy 2017-ben vásárol legközelebb a cége a médiában, úgy tűnik, már ki is szemelte a megszerzendő sajtótermékeket. A Népszabadság ugyanis arról írt hétfői számában, hogy több egymástól független forrása szerint a Brit Media Befektetési Zrt. a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadói jogainak megvásárlásával kíván terjeszkedni a hazai médiapiacon.

Az egyaránt tőkebevonásra szoruló Népszava és Vasárnapi Hírek ugyanúgy kerülhet a Brit Media tulajdonába, mint a Klubrádió: folyamatos tőkeemelések mellett lehetne tulajdonrészt emelni a lapokban, de felmerült az is, hogy szimplán többségi tulajdont vásárolnának a kiadó cégekben. Előbbi azért lehet előnyösebb, mert olyan, mintha részletfizetéssel vennék meg a lapokat.

A Népszava jogait a svájci TGD Intermedia SA birtokolja, amely Puch László egykori MSZP-pénztárnok érdekeltségébe tartozik. Eddig azt pletykálták, hogy a Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia vásárolhatja meg a Népszavát, ám finanszírozási problémái adódtak volna. Most úgy tűnik, mindkettőt bekebelezheti a Brit Media. A koncepció szerint a két lap egyesülne, hétfőtől péntekig jelenne meg a Népszava, szombaton pedig a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös kiadványa pottyanna a postaládákba. A Népszabadság felteszi a kérdést, hogy a vasárnapi boltzár miatt szombatra áttett Vasárnapi Híreket a boltzár eltörlését követően nem lenne-e érdemes ismét a hét utolsó napján megjelentetni.

Kik ők, és mijük van?

A Brit Europe Belgiumban bejegyzett alapítvány többségi tulajdonában álló Brit Media Befektetési Zrt. először a Klubrádióban szerzett tulajdonrészt Magyarországon, majd az Origóért is ringbe szállt, ám azt végül a VS.hu-t is kiadó, a jegybanki alapítványi botrányba alaposan belekeveredő New Wave Media Kft. vette meg. Időközben – tavaly nyáron – a Brit Media megszerezte a 168 Órát, amelynél azóta komoly változások történtek: az idén márciusban felállt a főszerkesztői székből az azt harminc éve birtokló Mester Ákos. Emellett dizájnváltáson és szerkesztőségi tagcseréken is átesett a baloldali hetilap – erről nekünk is nyilatkoztak –, amely össze is bútorozott a Klubrádióval, a két médium online megjelenését pedig integrálnák.

A Brit Media ügyvezetője, Megyeri András Jonatán nem ismeretlen versenyző a hazai médiavilágban, 2012-ig üzletfejlesztési igazgatóként dolgozott a TV2-ben Simon Zsolt, a csatorna jelenlegi vezére irányítása alatt, azt megelőzően pedig a Viasat kereskedelmi igazgatója volt. Jelenleg a Bét Sálom zsinagóga vezetésében a kántori feladatok ellátásával van megbízva önkéntes alapon. Megyeri jóban van Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjével, a Brit Mediát pedig ugyanoda jegyezték be Törökbálinton, ahol az EMIH idősotthont üzemeltet. A cég mögött álló Brit Europe alapítványt Amerikában élő, magyar származású zsidó üzletemberek üzemeltetik a Válasz.hu tavalyi cikke szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »