Elkártyázzák az egészséget

Elkártyázzák az egészséget

Csütörtökön hivatalosan immár negyedik napja, a háziorvosok szerint viszont már közel egy hete akadozva működött az elektronikus egészségügyi kártyák országos informatikai rendszere, amely elindítása óta folyamatosan leáll, megnehezítve ezzel az orvosok munkáját, illetve a páciensek ellátását. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) ezúttal is ígéretet tett arra, hogy a lehető leggyorsabban orvosolják a problémát, a háziorvosoknak azonban már fogytán van a türelmük, felelőtlenséggel vádolják az intézményt, és az illetékesek azonnali lemondását követelik.

kartyaolvaso_6_or_b

A pénztár ráadásul sem nyilvánosan, sem a szolgáltatóknak nem adott magyarázatot arra, hogy pontosan mi okozta a leállást. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter eközben arról számolt be: amennyiben nem tudják véglegesen pótolni az állandóan felmerülő hiányosságokat, módosíthatják a vonatkozó előírásokat.

Nem adhatják ki az ingyenes gyógyszereket

Az elektronikus egészségügyi rendszer a hivatalos közlés szerint hétfő reggeltől vált elérhetetlenné, a CNAS távközlésért felelős igazgatósága pedig arról tájékoztatott: kedden országos szinten a szolgáltatásoknak csak mintegy felét tudták regisztrálni az online rendszerben. A biztosítási pénztár szerdai közleményében arról biztosított mindenkit, hogy nincs ok aggodalomra, az intézménnyel szerződésben álló orvosok és más szolgáltatók ugyanis minden vizsgálatot és kezelést elvégezhetnek a rendszeren kívül, vagyis offline, a szolgáltatásokat pedig három munkanapon belül kell regisztrálniuk. A pénztár ugyanakkor elnézést kért az érintettektől, és azt ígérték, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a probléma megoldásáért.

A vizsgálatokat ugyan valóban el lehet végezni a rendszerhez való hozzáférés nélkül is, Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke viszont lapunknak elmondta: a páciensek nem válthatják ki a gyógyszertárban az ingyenes orvosságokat, a patikusok ugyanis egyszerűen nem adhatnak költségtérítéses készítményt, ha a recept nem szerepel az online rendszerben, vagy ha nem működik a kártyaleolvasó.

A biztosítási pénztár ígéretei egyébként sem nyugtatták meg a hiányosan működő szoftver bevezetése óta egyre elégedetlenebb háziorvosokat. A szakembereket tömörítő országos egyesület (SNMF), illetve a munkáltatói szövetség (FNPMF) csütörtöki közleményében rámutatott: a pénztárral kötött keretszerződés részletesen kitér a szolgáltatók kötelezettségeire, de nem határozza meg a CNAS feladatait.

„A törvényalkotók egyszerűen nem foglalták bele, hogy milyen következményekkel jár a biztosító szempontjából, ha rosszul vagy egyáltalán nem működik a rendszer. Ez tűrhetetlen” – hívták fel a figyelmet a háziorvosok. Az érintettek nem hajlandóak a továbbiakban vállalni az offline munkával járó kockázatot, hogy a rendszer hibájából tetemes támogatástól essenek el.
Közleményükben arra is rámutatnak: a kialakult helyzetnek elsősorban a páciensek látják kárát. A háziorvosok emiatt az informatikai rendszer megrendeléséért és kialakításáért felelős személyek azonnali lemondását, valamint a szoftver sürgős javítását követelik. Azt is kilátásba helyezték, hogy beperelik a CNAS-t. A szakemberek szerint tavaly május óta – amikor kötelezővé vált a rendszer használata – legalább ötvenszer állt már le a hálózat.

egeszsegugyi-kartya-ab-1_or_b

Módosíthatja a szaktárca a vonatkozó előírásokat

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: folyamatosan tartja a kapcsolatot az egészségbiztosítási pénztár igazgatójával. A tárcavezető szerint meglehetősen súlyos technikai problémáról van szó, ha pedig nem sikerül végleg megoldani, „más intézkedéseket” helyeznek kilátásba. Voiculescu rámutatott: nem kizárt, hogy módosítják a keretszerződésre vonatkozó kormányhatározatot, „hogy a páciensek garantáltan hozzájussanak a szükséges gyógyszerekhez”. „Nem hagyhatjuk, hogy technikai hiba miatt az egész országban leálljanak az egészségügyi szolgáltatások” – fogalmazott a tárcavezető. A miniszter szerint ugyanakkor az informatikai rendszer teljes cseréje „nem megoldás”.

Két opció közül választhat a biztosítási pénztár Szabó Soós Klára szerint: azonnal működőképessé teszik a rendszert, vagy sürgősségi kormányhatározattal módosítják a keretszerződést, amellyel lehetővé teszik, hogy a betegeket a rendszeren kívül is el tudják látni. A csíkszeredai szakember a Krónikának kifejtette: a törvény szerint az offline végzett tevékenységet 72 órán belül online kell regisztrálni, de erre sincs lehetőségük, hiszen a hálózat gyakorlatilag egy hete nem üzemel megfelelően.

Az orvosok attól tartanak, hogy az utólagos ellenőrzés során nemcsak a papíron kiadott ingyenes receptek, hanem minden szolgáltatás árát megfizettetik velük, ráadásul a rendelő összjövedelmének 10 százalékát kitevő bírságot is kirónak rájuk. Szabó Soós Klára felháborítónak tartja, hogy a CNAS nem biztosítja a rendszer akadálytalan működését. „Kétszázmillió lejt költöttek el közpénzből egy olyan rendszerre, amely folyamatosan leáll. Ennyi pénzből egy tökéletesen működő hálózatot is lehetett volna vásárolni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az akut betegségben szenvedők vannak a legnagyobb bajban

Szabó Péter, a gyógyszerészkamara Kovászna megyei elnöke lapunknak arról számolt be: a krónikus betegeknek felírt recept kiváltására 30 napig van lehetőség, így ezeket a pácienseket arra kérik, próbálkozzanak újra, ha otthon még van tartalékuk. Az akut betegségekre felírt 48 órás recept esetén viszont nem lehet hasonlóan eljárni, így sokan kénytelenek pénzért megvásárolni az amúgy ingyenesen járó orvosságot. A főgyógyszerész azt is nehezményezi: a pénztár csak szerdán küldött elektronikus levelet arról, hogy technikai hibák miatt akadozik a rendszer, miközben az már napok óta nem működött.

A csütörtöki nyolc órás munkaidő alatt alig fél órára tudtak rácsatlakozni a hálózatra, ez is csak részletekben sikerült, ez azt jelenti, hogy egy patika maximum három receptet tudott kiadni. „Szerencsére a betegek többsége megértő, elfogadják, hogy nem a gyógyszertár hibája, de így is nagyon kellemetlen” – magyarázta Szabó Péter. Lapunknak egy nyugdíjas házaspár elpanaszolta: napok óta próbálkoznak, hogy kiváltsák költségtérítéses receptjüket, már a tartalékgyógyszerük is elfogyott, így kénytelenek voltak néhány napra zsebből megvenni az életmentő orvosságot, egész hónapra azonban már nem bírná meg a családi költségvetés.

A megyei biztosítási pénztárt sem értesítették

Úgy tűnik, a CNAS a megyei egészségbiztosítási pénztárakat sem tájékoztatta részletesen az ügyben, Duda Tihamér, a Hargita megyei intézmény vezetője ugyanis lapcsaládunknak úgy nyilatkozott: helyi szinten nem tudják megérteni, mi okozta az országos fennakadást. Arról sem volt tudomása, hogy a hibát sikerült-e véglegesen orvosolni. Csáki Mária székelyudvarhelyi háziorvos arról számolt be: a rendelőkben csak az orvosok munkáját nehezítette a leállás, lassabban zajlottak a vizsgálatok, de a páciensek semmit sem észleltek a problémából.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »