Elkapták a pátriárka irodájára graffitiző melegeket

A grúziai ortodox pátriárka irodájára graffitit festő melegjogi aktivistákat vett őrizetbe a helyi rendőrség kedd hajnalban, a homofóbia elleni világnapon.

A belügyminisztérium közleménye szerint a tíz aktivista a „Minden szerelem egyenlő” mondatot festette fel az épületre. Az őrizetbe vett embereket megvádolhatják vandalizmussal és a hatósággal szembeni engedetlenséggel.

Bár Grúzia helyreállította gazdasági és politikai kapcsolatait a Nyugattal, emberjogi szempontból sokszor továbbra is homlokegyenest ellenkező irányvonalat képvisel. Tbiliszi a család és a nemi szerepek hagyományos felfogását vallja, és ebben az évben a grúz főváros lesz a Családok Világkongresszusa nevű konzervatív találkozó házigazdája.

A grúziai ortodox egyház a melegházasság harcos ellenzője, és az egyháziak többször nyíltan rátámadtak a homoszexuálisok jogaiért kiálló tüntetőkre.

Kedden a világ számos országában megemlékeznek arról, hogy 1990. május 17-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. A grúz kormány hétfőn úgy döntött, nem engedélyezi a melegjogok védelmére szervezett felvonulást Tbiliszi központjában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »