Elkapták a legnagyobb embercsempészt

Az indonéz rendőrség letartóztatott egy férfit, aki állítólag 1999 óta kulcsszerepet játszott az Ausztráliába irányuló embercsempészetben – közölte a hét végén az ausztrál kormány.

A Bram kapitányként is emlegetett Abraham Louhenapessyt a hatóságok pénteken vették őrizetbe Nyugat-Jakartában, és az Ausztráliától mintegy ötszáz kilométerre északra fekvő Rote szigetén fogják bíróság elé állítani.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter nyilatkozatban üdvözölte a fejleményt. „Tudjuk, hogy Bram kapitány az egyik kulcsszereplője az indonéziai embercsempész-hálózatoknak, s gratulálunk az indonéz rendőrségnek ahhoz az eltökéltségéhez, amellyel megakadályozta, hogy ez a bűnöző kockára tegye további emberek életét” – hangsúlyozta Peter Dutton.

A The Sydney Morning Herald című lap beszámolója szerint Louhenapessyt egyelőre azzal gyanúsítják, hogy 2015 májusában megpróbált eljuttatni 65, többségében Srí Lanka-i menekültet Indonéziából Ausztráliába. Michael Keenan ausztrál igazságügyi miniszter szerint akár tíz év börtönnel is sújthatja őt az illetékes indonéz bíróság.

Szigorú táborok

A canberrai kormány 2013 óta rendkívül szigorú bevándorlási politikát alkalmaz, hogy elrettentse a tengeren át Ausztráliába tartókat attól, hogy útnak induljanak. A migránsok hajóit még a tengeren elfogják, utasaikat pedig Ausztrália által finanszírozott pápua új-guineai és naurui befogadó táborokba szállítják, megfosztva őket az Ausztráliába való bevándorlás jogától.

Az ENSZ és emberi jogi szervezetek régóta bírálják ezeknek a táboroknak üzemeltetését. Számos beszámoló került napvilágra a befogadóállomások lakói, köztük kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekről.

Ausztrália idén augusztus közepén egyezett meg Pápua Új-Guineával a délkelet-ázsiai országhoz tartozó Manus szigetén üzemeltetett, több mint 800 menekültet befogadóállomás felszámolásáról. Pápua Új-Guinea számos lakója ugyanakkor ellenzi a menedékkérők letelepítését az országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »