Elitválság

Elitválság

Székely méltóság, szerényebb részvétel, de ugyanolyan eltökéltség, erőteljes hatósági jelenlét, nem létező román médiavisszhang – nagyjából ezek jellemezték a székely szabadság napján zajló marosvásárhelyi megemlékezést és tiltakozó felvonulást, következtetések levonásához azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül az előzményeket sem.
Hiszen ismét csak igen nehéz körülmények között kellett megszerveznie a rendezvényt a kezdeményező Székely Nemzeti Tanácsnak.

A román államhatalom ugyanis egész pályás letámadást indított a magyarság ellen: az egyre gyakoribbá váló jogfosztások mellett terrorváddal, kollektív megbélyegzéssel, elöljáróink meghurcolásával, történelemhamisítással igyekezett félelmet kelteni a magyar közösségben. Mindezeket, továbbá a hatósági gáncsoskodást figyelembe véve, az előző évekhez képest szerényebbnek számító részvétel is eredménynek mondható.

Igaz, áttörésre aligha számíthatunk a bukaresti és a nemzetközi sajtóban.
Ehhez kapcsolódva kell kimondani azt, hogy Bukarest elbizonytalanítási, megfélemlítési kampányára rátett egy lapáttal az RMDSZ sunyító, lapító, gyáva magatartása.

A csúcsvezetés elkente a felelősséget, Marosvásárhelyről határozott jelzés nem érkezett, a szervezésbe, mozgósításba senki nem kapcsolódott be, még a korábbi alkalmak során mozgósító háromszéki RMDSZ is a taktikázás, kivárás, távolmaradás útját választotta. A szövetség részéről beszédet senki nem mondott, a magyar polgármesterjelölt sem tisztelte meg azzal a megemlékezés résztvevőit, hogy legalább köszöntse őket. Hogy miként akarják így visszahódítani Marosvásárhelyt, ha nincs bátorságuk megszólítani az ott élőket, óriási talány.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »