Elítélték az időseket kirabló csoportot

Ítéletet hirdetett a bíróság a 2012-ben, Hajdúböszörményben sorozatosan elkövetett rablások ügyében.

A vádlottak idős emberekhez törtek be, fenyegetéssel és erőszakkal követelték pénzüket. A rablások során összesen több millió forintot zsákmányoltak. A bűntettek elkövetői 11 év börtönbüntetést kaptak.

2012 tavaszán döntötte el R. Balázs és B. József, hogy idős embereket fognak kirabolni. B. József vállalta, hogy információt szerez olyan házakról, ahova érdemes betörni. R. Balázs és Z. Antal pedig végrehajtották a rablást. Első alkalommal 3 millió forintot szereztek, később egy másik ingatlanból 3 millió forint értékű ékszert raboltak el. Az otthon lévő tulajdonosokat megfenyegették, vagy erőszakosan léptek fel velük szemben. Ezt élte át annak idején Sajtos Pál és felesége is. Az idős férfi éppen tévét nézett, amikor az ajtónál zajt hallott.

„Egyszerre reccsenés, berúgták, betörés. Már az egyik rajtam volt, fogta a vállam, nyakam, nyomott elfele. Itt, ezen a széken, ahogy ültem, dőltem vele. Állandóan a pénzt követelte. „Hol a pénz? Hol a pénz?” Mindig azt hajtotta” – emlékezett vissza Sajtos Pál.

Az idős házaspártól végül semmit nem tudtak elvinni. A rablásban ők nem sérültek meg, de azt mondták, a lelki megrázkódtatást soha nem fogják elfelejteni.

„Az ijedtség az örökre bennünk marad. Azt elfelejteni nem lehet” – mondta Sajtos Pálné felidézve a történteket.

A rendőrség több hónapos nyomozás után, 2013 januárjában fogta el az elkövetőket és tettestársaikat. 8 ember ellen emeltek vádat a hajdúböszörményi rablássorozat ügyében. A bíróságon a vádlottak többször keveredtek ellentmondásba egymással és saját vallomásaikkal is.

Rozsnyai Balázs bíró szerint felesleges volt ilyen hosszú ideig húzniuk az ügyet a vádlottaknak.

„A bíróság természetesen föltette azt a kérdést, hogy miért kellett gyakorlatilag 2013. február 12-től 2016 áprilisáig, azaz több mint három évig várni ezzel a beismerő vallomással, és kb. 8-9 meghallgatás alkalmával nemcsak, hogy tagadni, hanem mindenfajta részben következetlen verziókat kitalálni a cselekménnyel kapcsolatban” – mondta a bíró.

Több mint 3 éves tárgyalás után a rablássorozat első- és harmadrendű vádlottját 11, a másodrendű vádlottat 12 év börtönre ítélte a bíróság. Tettestársaik 4 és fél évtől 9 évig terjedő szabadságvesztést kaptak. Az ügy egyetlen női vádlottját felmentette a bíróság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »