Elismerte a jogsértést a Galaktika

Burger István főszerkesztő közleményben számolt be róla, hogy a külföldi novellák egy részénél nem jártak el kellő alapossággal vagy körültekintéssel.

Kárpótolja a Galaktika Magazin azokat a szerzőket, akiknek műveit a megkeresésük, illetve honorárium fizetése nélkül fordította le és közölte – olvasható a Metropolis Media Kiadó közleményében. Burger István főszerkesztő azt írta: a magazin külföldi novelláinak egy részénél nem jártak el kellő alapossággal vagy körültekintéssel, de mindent meg fognak tenni, hogy a helyzetet tisztázzák és átláthatóvá tegyék. Burger elnézést kért, hozzátéve, hogy a folyamatban lévő ügyek mielőbbi rendezésén vannak.

Korábban mi is beszámoltunk a Mandiner.sci-fi cikkéről, melyben az szerepelt: a Galaktika Magazinban olvasható, külföldi írók tollából származó novellák jó része a szerzők tudta és beleegyezése nélkül került az újságba. Ezzel a lap folytatólagosan megsérthette a szerzői jogokat. Akkor több külföldi szerző is válaszolt a Mandiner.sci-fi megkeresésére, dühítőnek nevezve a gyakorlatot. Thomas M. Waldroon azt mondta a lapnak, ez egyszerűen lopás, kalózkodás, és egyébként is segíthetett volna a fordítónak. Burger István kiadóvezető akkor arról beszélt, hogy a jogdíjak ügye bonyolult kérdés, és Madonna képviselője sem tudja, az egyes országok különböző rádiói hányszor játsszák az énekesnő számait. A Galaktika Magazin számaiért ugyanakkor több mint ezer forintot kell fizetni, bennük olyan novellákkal, amik gyakran az interneten ingyen is elérhetőek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »