Elindult az exodus Londonból

A fiatalok és az első lakásra áhítozó családok elhagyják Londont a megfizethetetlen árak miatt. A folyamat az ingatlanirodák szerint sem tűnik megállíthatónak.

Azok a fiatal egyedülállók és családok, akik jelenleg albérletben laknak, de saját lakást vagy házat vennének, gyakorlatilag menekülnek Londonból. Az új ingatlanok árát egyszerűen képtelenek megfizetni, így a fenti társadalmi csoportok kétharmada elhagyja az angol fővárost.

A Nagy-Britannia legnagyobb ingatlanirodájának számító Countrywide friss felmérése szerint az új, saját ingatlanra vágyók 63 százaléka költözik el Londonból, a városon kívül ugyanis több tízezer fonttal olcsóbban találhatók házak. A 2008-as válság kezdete óta egyébként folyamatosan „nyílik az olló”: egyre többen vannak azok, akik kizárólag az albérletárat tudják kifizetni, és csökken azok száma, akik vásárolni is tudnak ingatlant. A Countrywide kimutatása alapján Anglia északnyugati, északkeleti részein, illetve Walesben és Skóciában nagyjából feleannyiért lehet házat venni, mint Londonban.

A felmérést vezető Johnny Morris nem találja különlegesnek a helyzetet, mint mondja, az elsőlakás-vásárlóknak sokszor áldozatokat kell hozniuk, hogy saját ingatlanjuk legyen, és ezért inkább elhagyják eredeti lakókörnyezetüket. A kimutatás szerint Nagy-Britannián belül egyébként a dél-angliai lakosok hajlandók a legmesszebb költözni a magas helyi árak miatt, ott a legnagyobb az anyagi különbség azok között, akik bérelni még tudnak, vásárolni viszont már nem. Londonban és Anglia délkeleti részén 2012 óta 42 százalékkal nőttek a házárak, a bérleti díjak viszont „csak” 19 százalékkal.

Hírdetés

Jobb, ha nem is reménykednek a fiatalok

A chicagói központú JLL ingatlaniroda kutatási vezetője úgy véli, rendkívül hosszú ideig tart, amíg valaki megfelelő lakókörnyezetet talál, jó iskolákkal, kerttel ellátva London belső kerületeiben. Adam Challis szerint ma már ott tartunk, hogy a következő generáció fiataljai harcolhatnak ezekért a drága ingatlanokért. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a mostani fiatalok és fiatal családosok nem fognak tudni ide költözni belátható időn belül.

Az eMoov online ingatlanirodát megalapító Russel Quirk aggodalommal tekint a jövőre a jelenlegi folyamat miatt. Szerinte ha nem sikerül megakadályozni a lakásárak növekedését, Londonba hamarosan szinte csak dolgozni fognak bejárni az emberek, lakni senki nem fog ott.

Barcelonából Londonba ingázni: menő!

A kibírhatatlan londoni lakás- és albérletárakkal kapcsolatos panaszok nem most kerülnek elő először. Egy fiatal brit férfi, Sam Cookney, aki korábban Londonban élt és dolgozott, 2013-ban fogadást kötött barátaival, hogy még akkor is kisebbek lesznek a havi kiadásai, ha Barcelonából kell majd bejárnia munkahelyére. Nem csak a szája járt. Amíg Londonban korábban egy lakást bérelt többekkel együtt egy nem túl jó környéken mintegy 700 fontért, Barcelonában az óváros egyik előkelő negyedében saját bérleményt vett ki egyedül alig 600-ért. Úgy, hogy hetente repülővel ingázott Barcelona és London között, több száz fontot tudott megspórolni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a közösségi médiában dolgozott, és gyakorta otthonról tudta végezni a munkáját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »