Elindult a kisemberek konzultációja: Leültettünk egymással szemben egy kéményseprőt és egy elégedetlen kéménytulajdonost

Most megnézzük mi történik, ha egy apró, de egyesek számára létfontosságú ügyről írunk.  Megkereste a szerkesztőségünket egy átlagos budapesti lakos; egy kisnyugdíjas, akinél az elmúlt négy évben többször is kéményellenőrzést tartottak. Hétköznapi hősünket az éppen aktuális kéményseprők egymás után, évről évre kéménybélelésre kötelezték, aminek ő egyszer sem tett eleget. Inkább kifizeti Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kiszabott több tízezer forintos bírságot.

A tervezett felújítás költsége ugyanis mintegy 250 ezer forint lenne, amit a kisnyugdíjas nem akar és alighanem nem is tud egyben kigazdálkodni. Mindez nem túl meglepő annak tükrében, hogy a keskeny pénztárcájú kisemberek hónapról hónapra, megtakarítások nélkül élnek, azonban a történet „szenvedő” alanya szerint a kéményfelújításra nincs is szüksége, a háza biztonságos, ha meg mégsem akkor az az ő felelőssége. Mint mondta 28 esztendeje egy apró faldarab sem hullott ki kéménye belsejéből, bélelés nélkül sem, minden rendben.

Úgy éreztük, hogy elérkezett az ideje a kisemberek nemzeti konzultációjának, ezért nem csak az elégedetlen, kéménytulajdonos kisnyugdíjast hívtuk meg a szerkesztőségünkbe, hanem egy kéményseprőt is. Leültettük egymással szemben őket.Vámos Csaba, Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) kivételesen tehát nem a kormánnyal, hanem egy ügyféllel szemben képviselte a szakmát. Illetve a helyzet nem is annyira kivételes, hiszen mint azt az érdek-képviseleti vezető elmondta a kéményseprők 

nem öltönyben és nyakkendőben dolgoznak légkondicionált irodákban, hanem házról házra mennek, a kisemberek között mozognak.

Vámos tisztázta; hogy tudja azt, hogy nagy a szegénység, kéményseprőként maga is megérti a keskeny pénztárcájúak nehézségeit. Ezért is szerveztek korábban gyűjtést azon rászoruló családok számára, akiknek például nincs szén-monoxid riasztójuk.

Ugyanakkor határozottan elmondta, hogy szerinte szakmailag a felújítási kötelezettséggel minden rendben van. Egy kéményen keresztül évente több tonna gőz is távozhat. Mint az ismeretes a savas víz és a mész egymással kémiai reakcióba lép, aminek az eredménye a vakolat és a téglák közti habarcs elporladása. A gázkémény korróziója nagyon veszélyes, az új kémények néhány éven belül tönkremehetnek, ugyanis a lehulló habarcs eldugíthatja a kéményt, amit a tüzelőberendezés nem érzékel. Ennek eredménye akár halálos mérgezés is lehet. E kockázat ellen a kémények utólagos saválló béléscsövezésével lehet védekezni.

A cikkben szereplő kisnyugdíjasnak szén-monoxid riasztója van ezért továbbra sem látja át, hogy miért fontos, hogy a kéménye a jelenleginél is biztonságosabb legyen, merthogy szerinte jelenleg biztonságos. A kéményseprők azonban kötelesek betartani a törvényeket, nem nézhetnek félre ugyanis személyes büntetőjogi felelősségük van, a rossz hírt közölniük kell. Vámos azt mondta, hogy szerinte a nehézségen azzal lehetne enyhíteni, hogy az állam vagy az önkormányzat pályázatokat írna ki kéményfelújításra, de a kisnyugdíjas megelégedne egy állami kamatmentes kölcsönnel is és amiből, ha ennyire muszáj akkor felújítaná a kéményét.

A kisemberek első nemzeti konzultációja ezzel a kompromisszummal fejeződött be.

Cikkünk következő fejezetében a kisemberek nemzeti konzultációjával szembesítjük a törvényalkotást, politikusokat, országgyűlés képviselőket kerestünk meg.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »