Elhunyt Vasadi Péter Kossuth-díjas író, költő

Elhunyt Vasadi Péter Kossuth-díjas író, költő

BUDAPEST. Kilencvenegy éves korában elhunyt Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, költõ, esszéista és irodalomkritikus, a nemzet mûvésze – közölte a család pénteken az MTI-vel.

A számos díjjal kitüntetett szerzõ 1926-ban született Újpesten, katonatiszti családban. Nagyváradon, majd 1944-tõl a bajorországi Thaldorfban járt hadapródiskolába, 1948-ban Budapesten, esti iskolában érettségizett le. 1947-tõl bõrkereskedõ-tanonc volt, azután mûszaki rajzoló tanfolyamra járt, végül húsipari segédmunkás lett a Zeidl Húsgyárban.

1948-ban beiratkozott az ELTE magyar-német-orosz szakára, ahonnan elbocsátották, csakúgy, mint az ezt követõen felvett filozófia és esztétika szakokról. A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskola filmrendezõ szakán tanult tovább, de aztán innen és az ország összes fõiskolájáról is kitiltották. 1952-tõl a Konzerv- és Húsipari Szállítási Vállalat (KOHUSZ) tervezõ csoportjának vezetõje volt, közben közgazdasági tanulmányokat folytatott, 1956-ban a vállalat forradalmi munkástanácsának titkára lett. 1967-tõl 1986-os nyugdíjba vonulásáig az Új Ember és a Vigília szerkesztõje, újságírója volt, 1968 és 1970 között elvégezte a MÚOSZ újságíró iskoláját.

Irodalmi pályakezdése a hetvenes évek elejére, a második világháború utáni magyar líratörténet fordulópontjára esik. Noha irodalmi érdeklõdése gyerekkorától megvolt, a versírással csak késõn kezdett foglalkozni. Elsõ verseivel 1971-ben tûnt fel A magunk kenyerén címû antológiában, elsõ önálló kötete, a Jelentés Babylonból 1974-ben jelent meg. Transzcendens fogantatású költészete az irgalom, a szeretet, az emberség erélyeit kutatja.

A versek mellett prózaírással is foglalkozott, elsõ esszékötete 1978-ban Tûzjel címmel jelent meg. 1991-ben publikálta A szív szüntelen mormolása címû levélregényét. Karcolatait, elbeszéléseit a Tettetés nélkül (1995) címû kötetében adta közre, irodalomkritikái, irodalomtörténeti tanulmányait a Csoportkép – Látás, jelek, jelentés, valamint az Egy nap süt idebent (1999) címû kötetekben publikálta. A 2014-es Sokan vagyok címû kötetében esszéibõl válogatott. Utolsó kötete 2016-ban Csönd születik címmel jelent meg.

Vasadi Péter munkásságáért 1991-ben József Attila-díjat kapott, 2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2004-ben Arany János-, 2007-ben Alföld-díjjal tüntették ki. Ugyancsak 2007-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották. 2012-ben Kossuth-díjat kapott a klasszicizáló világképû, etikai megalapozottságú, keresztény hagyományokat õrzõ költõi-írói munkásságáért, irodalmi életpályája elismeréseként. 2014-ben a Nemzet Mûvésze díjjal tüntették ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »