Elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona

Elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona

Súlyos betegséget követően 79 éves korában elhunyt Szíjjártóné Nagy Ilona közgazdász, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy, népdalgyűjtő özvegye – tájékoztatott az ATEMPO.sk portál.

Szíjjártóné Nagy Ilona férje halála után folyamatosan azon munkálkodott, hogy a felvidéki magyar zeneszerző életműve közkinccsé válhasson és méltó elismerésben részesüljön. Könyvek, gyűjtemények, tanulmányok, CD-k, dokumentumfilm készült Szíjjártó Jenőről neki köszönhetően.

A felvidéki kórusmozgalom elhivatott támogatója volt, a Csengő Énekszó és a Kodály Napok fesztiválok, de a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa is sokat köszönhet neki.

Hírdetés

2013-ban munkásságáért Mikola Anikó-díjban részesült, melyet évente a művészeti életben tevékenykedő, illetve humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium.

Haraszti Mária, az Anima Társaság vezetője méltatásában akkor ezt mondta: „Minden művész mellé kell egy olyan realitásokat érzékelő ember, aki mellett szabadon szárnyalhat, mert biztosítja neki a hátországot, az eligazodást a mindennapok unalmas és földhözragadt teendői közepette. Ilyen volt neves zeneszerzőnk számára Ilonka” – idézi az ATEMPO.sk portál.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »