Elhunyt Rubovszky György

Elhunyt Rubovszky György

Elhunyt Rubovszky György kereszténydemokrata országgyűlési képviselő – tájékoztatta a kisebbik kormánypárt elnöke szerdán az MTI-t.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Rubovszky György, a KDNP alapító tagja, országgyűlési képviselője szerdán este „nemes lelkét visszaadta teremtőjének”.

A parlament honlapján közzétett életrajza szerint Rubovszky György 1944. február 1-jén született Budapesten. Az általános és a középiskolát Budapesten végezte, 1962-ben érettségizett az Eötvös József Gimnáziumban. Ezután egy évig a Beloiannisz Híradás-technikai Gépgyárban dolgozott, majd a Kandó Kálmán Technikumban vállalt gondnoki állást. 1966-tól a X. kerületi, két évvel késõbb a XI. kerületi tanács igazgatási osztályán szabálysértési előadó volt.

Hírdetés

Munkája mellett esti tagozaton elvégezte az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát. 1970-tõl ügyvédjelölt, majd az 1972-ben letett szakvizsga után ügyvéd a 14. sz. ügyvédi munkaközösségben. 1977-1991 között a munkaközösség vezetője volt. 1991-ben Város FM Kft. néven vállalkozásba kezdett, aztán magángyakorlatot folytatott, s csak polgári peres ügyeket vállalt.

Két szakmai szövetség – 1968-tól a Magyar Jogász Szövetség, illetve a jogutód, Magyar Jogász Egylet, 1988 óta a Független Jogász Fórum – tagja volt. 1990-ben önkormányzati képviselőként a Fővárosi Vagyonkezelő Rt. és a Fõvárosi Ingatlankezelõ Mûszaki Vállalat felügyelőbizottságába delegálták.

1989 előtt nem foglalkozott politikával. Neveltetéséből eredően a kereszténydemokráciával kereste a kapcsolatot. 1989 júniusában csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárt szervezőihez, a párt alapító tagja. 1989-1990-ben a II. kerületi szervezet alelnöke, 1991. januártól 1992. november 20-ig a budapesti koordinációs szervezet elnöke volt. Az országos választmány 1992. november 21-i ülésén Surján László elnök javaslatára ügyvezető titkárrá választották. Az 1990. évi országgyűlési választásokon sem a Budapest 2. sz. (II. ker.) választókerületben, sem a fővárosi (6.), sem az országos (16.) listán nem jutott mandátumhoz. Az 1990. évi önkormányzati választásokon pártja listájáról bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe, a szociálpolitikai és lakásügyi bizottság alelnöke, a jogi és közigazgatási, az ingatlanegyeztető, az egészségügyi és sport- és a várostervezési és -fejlesztési bizottságok  tagja volt.

Rubovszky György 1994 óta volt tagja a parlamentnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »