Elhunyt Potyka bácsi, Kispest 1956-os ellenállásának vezéralakja, a Magyar Gárda ikonikus tagja

Elhunyt Potyka bácsi, Kispest 1956-os ellenállásának vezéralakja, a Magyar Gárda ikonikus tagja

Megrendülve gyászoljuk Porubszky Istvánt, ismert nevén Potyka bácsit. A méltán híres ’56-os szabadságharcos 85 évesen távozott közülünk. Őszinte részvétünket fejezzük ki Potyka bácsi családja, barátai, tisztelői felé! Nyugodjék békében! – olvasható a Jobbik közleményében.

Porubszky István a szabadságharc alatt a szovjet megszállás elleni kispesti felkelők, az úgynevezett K-csoport parancsnoka volt.

A szabadságharc kitörésekor a Hungária Jacquard Szövőgyár művezető-helyettese volt. Október 23-án megtagadta a munkát, és a kispesti Tanácsháza előtt gyülekező tüntetőkhöz csatlakozott, akik a helyi "forradalmi bizottság" tagjává választották.

Első fegyveres akciója alkalmával társaival, köztük tisztiiskolásokkal elvágták a szovjet hírszerzés Soroksári úti kommunikációs vonalát. Fegyvereiket a kispesti rendőrségtől szerezték. Később nagy harc árán kiszorították a szovjeteket a kispesti gránitgyárból. Többször keveredtek harcba a Kispesten keresztül a városközpont felé igyekvő szovjet erőkkel, köztük páncélosokkal.


Porubszky István a Rongyos Gárdára emlékezik

A november 4-ei szovjet támadásnak a gyengén felfegyverzett kispesti csoportok nem tudtak ellenállni. Potyka bácsi a harcban először fej-, majd combsérülést szerzett. Miután ellátták a sebeit, november közepéig másokkal együtt tovább harcolt. November 28-án kényszerült elhagyni az országot.

A 2000-es évek végén a Magyar Gárda tagjaként a közösség ikonikus alakja lett.

(Kuruc.info)

Potyka bácsi ’56-os visszaemlékezései

Kommunista propaganda ment a tévében az emléknap előestéjén

Az ’56-os Potyka bácsi festményei megvásárolhatók

"Ha minden elvész: él a gárda" – A Rongyos Gárdára emlékeztek a Farkasréti temetőben

Olvasónk írása: November 4-e a halál napja, de mi újjászületünk

Beszámoló – Potyka bácsi és Szilárd István Dunaújvárosban

Kisfiúk oszlatták fel a gárdát + üzenet Dunaújvárosba


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »